'Aanzienlijke verschillen'

Brexit-onderhandelingen weer stilgelegd, Johnson en Von der Leyen nu aan zet

04 december 2020 21:13 Aangepast: 04 december 2020 21:37
In de haven van Rotterdam krijgen vrachtwagenchauffeurs flyers met informatie over nieuwe douaneregels. Beeld © ANP

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn opnieuw stilgelegd. Dat hebben de onderhandelaars bekendgemaakt.

Ze gaan nu hun meerderen inlichten over de stand van de onderhandelingen. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson spreken elkaar morgen telefonisch.

'Aanzienlijke verschillen'

"Na een week intensief onderhandelen in Londen zijn de twee hoofdonderhandelaars het eens dat niet aan de voorwaarden voor een akkoord is voldaan", schrijven Michel Barnier en David Frost in een verklaring die ze ieder afzonderlijk verspreidden. Volgens de hoofdonderhandelaars komt dat door 'aanzienlijke verschillen' op de vlakken van eerlijke concurrentie en visserij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning te snijden: komt er op de valreep nog een brexitdeal?

De Britten hebben de EU al begin dit jaar verlaten, maar zijn daarbij een overgangsperiode overeengekomen tot 31 december. Tot die tijd houden de Britten zich nog aan de EU-regels.

Als er voor het einde van dit jaar dus geen deal is, valt de handel met Europa onder de internationale handelsregels. Dat betekent dat er op veel producten importheffingen komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore