Maanmissie

China zet als tweede land ooit een vlag op de maan

04 december 2020 20:49 Aangepast: 04 december 2020 20:50
Beeld © Xinhua

China heeft als tweede land ooit een vlag neergezet op de maan. Ruim vijftig jaar nadat de Amerikanen de eerste vlag op de maan plantten, zette een onbemande Chinese maanlander de Chinese vlag neer.

De missie van de Chinese maanlander: een paar kilo stenen van de maan oppikken en mee terugnemen naar de aarde voor onderzoek. Vlak voordat de lander gisteren weer vertrok, werd de vlag neergezet en maakte de sonde een paar foto's.

Een groothoekopname vanuit de sonde. Rechts is de vlag te zien. Een groothoekopname vanuit de sonde. Rechts is de vlag te zien.

Het Chinese ruimtevaartagentschap maakte verder geen details bekend over hoe de vlag werd geplaatst. De zes Amerikaanse vlaggen die in missies tussen 1969 en 1972 op de maan zijn neergezet, werden steeds door astronauten geplaatst. De Chinese sonde was onbemand. 

Het was de derde keer dat een Chinese sonde op de maan landde. Dit is de eerste uit China die daarna ook weer de maan heeft verlaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese verkenner geland op de maan om stenen te verzamelen

Van de zes Amerikaanse vlaggen die vijftig jaar geleden werden geplaatst, staan er zeker vijf nog overeind. Ze werden in 2012 nog vastgelegd door een satelliet. Alleen de allereerste, door Buzz Aldrin geplaatst bij de eerste maanlanding, staat er niet meer. Die stond waarschijnlijk te dicht bij de capsule, waardoor die meteen bij het opstijgen alweer werd weggeblazen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore