Spanningen China-VS

Inlichtingenchef VS: 'China doet biologische proeven om supersoldaten te creëren'

04 december 2020 15:11 Aangepast: 04 december 2020 17:39
Een militaire oefening in China Beeld © Zuma Press

"China is grootste bedreiging voor vrijheid en democratie sinds de Tweede Wereldoorlog." Met die woorden heeft John Ratcliffe, de Amerikaanse inlichtingenchef, de relatie tussen beide landen verder op scherp gezet. De bedreiging van China is volgens hem serieus, want de VS zegt dat het land bezig is 'supersoldaten' te creëren.

In de Wall Street Journal stelt Ratcliffe dat China op dit moment de grootste bedreiging is voor de Amerikaanse veiligheid. ''China staat op het punt om de wereld op economisch, technisch en militair gebied te domineren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Techoorlog China en VS zal niet veel minder worden'

'Biologische proeven'

Vooral de uitspraken van Ratcliffe over het Chinese leger zijn opvallend. De directeur van de Nationale Inlichtingendienst zegt over informatie te beschikken dat er menselijke proeven worden gedaan. 

Die proeven zijn volgens Ratcliffe bedoeld om soldaten te creëren met aangesterkte kwaliteiten. Die suggesties doet denken aan de Captain America-films, waarbij met behulp van proeven een supersoldaat wordt gecreëerd, zoals in onderstaand filmpje te zien is:

Volgens China-deskundige Rob de Wijk komen de verhalen over de proeven niet uit het niets. "Het zijn geruchten die al langer gaan, geruchten over proeven die soldaten genetisch sterker maken."

Revolutionaire versterking

Of en hoe ze het doen, daarover is weinig bekend. Vorig jaar verschenen twee Amerikaanse wetenschappelijke artikelen waarin werd aangekaart dat China grote interesse had in het gebruiken van gen-versterkende technologie. 

Waar westerse wetenschappers dit onethisch zouden vinden, zien volgens de artikelen Chinese wetenschappers kansen om het leger 'revolutionair te versterken'. 

Wel merkt De Wijk op dat dit niet de eerste keer is dat er geruchten zijn over supersoldaten. "In Amerika zelf en tijdens de Tweede Wereldoorlog zou er ook op mensen zijn geëxperimenteerd." 

'China schrikt hier niet van'

Ratcliffe is niet de eerste hooggeplaatste Amerikaan die stevige woorden uit aan het adres van China. President Trump en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo spraken al over een nieuwe Koude Oorlog en een 'wapenwedloop'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese economie is coronadip alweer te boven

De Wijk: "China kijkt daarom niet meer op van zulke uitspraken. Ze verwachten dit, ze zien dit aankomen na alles wat zich dit jaar al heeft afgespeeld."

Interessant is het daarom om te zien wat er gebeurt als er binnenkort een nieuwe Amerikaanse president is. Volgens De Wijk zou dat wel voor een verandering kunnen zorgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Biden zal Europa nodig hebben om China aan te pakken'

Amerika en Europa als blok

Volgens De Wijk zal aankomend president Biden de lijn ten opzichte van China van zijn voorganger Trump grotendeels gaan voortzetten. ''De handelsdeal blijft en ook de sancties zullen niet zomaar worden ingetrokken.''

Het enige waar China zich volgens De Wijk echt ongerust over maakt, is de mogelijke samenwerking tussen Amerika en Europa. ''Die kunnen met z'n tweeën een echt blok vormen tegen de groeiende macht van de Chinezen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo wil China militaire werelddominantie gaan bereiken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore