Mogelijk honderden slachtoffers

Vijftien jaar cel voor Franse ex-chirurg in grote pedozaak

04 december 2020 04:49 Aangepast: 04 december 2020 08:05
Een rechtbanktekening van Le Scouarnec tijdens een zitting in maart. Beeld © ANP

In een eerste rechtszaak van een gigantische pedozaak in Frankrijk is ex-chirurg Joël Le Scouarnec gisteren veroordeeld tot vijftien jaar cel. De zeventiger, die in Saintes achter gesloten deuren voor een gerechtshof verscheen, moet zich ook verplicht laten behandelen.

Le Scouarnec bekende gedurende het proces druppelsgewijs feiten van verkrachting. De ooit gerespecteerde arts, vader van drie zonen, wordt ook nog vervolgd wegens verkrachting en aanranding van mogelijk meer dan 312 slachtoffers. Die zaak wordt behandeld in de plaats Lorient. 

Verkrachting 

In Saintes stond de voormalige chirurg terecht voor aanranding van een nicht en een patiënte, en wegens verkrachting van een andere nicht en een buurmeisje. Dit meisje bracht de feiten naar buiten, waardoor Le Scouarnec in mei 2017 gearresteerd kon worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse arts verdacht van misbruiken 350 kinderen

In zijn huis in Jonzac, waar de man omringd door poppen als een kluizenaar leefde, nam de gendarmerie ruim 300.000 kinderpornobeelden in beslag, waaronder foto's van de twee nichten. Door de ontdekking van duizenden pagina's met onder meer dagboeken op zijn computer kreeg de zaak enorme afmetingen.

Dagboeken

In de dagboeken hield de arts het misbruik van jonge patiënten bij. Zo konden veel meer vermeende slachtoffers worden opgespoord. In december verklaarde het Franse OM dat hij mogelijk honderden slachtoffers had gemaakt. De advocaten van de arts zeiden eerder dat hun cliënt 'zijn perverse fantasieën' toevertrouwde aan papier.

Daniel is pedojager: 'We maken afspraakjes en pakken ze op'

"Kinderen zijn weerloos en het probleem is groter dan iedereen denkt in Nederland." Dat zegt Daniel, zelfbenoemd pedojager.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore