25.000 evacuees

Duizenden Amerikanen vluchten voor vlammenzee Californië

04 december 2020 03:25 Aangepast: 04 december 2020 04:14
Een brandweerman bij de vlammenzee in Californië. Beeld © Getty Images

In de Amerikaanse staat Californië woedt momenteel een enorme bosbrand. Ongeveer 25.000 inwoners van de regio Orange County, gelegen ten zuiden van Los Angeles, zijn daarom geëvacueerd. Twee brandweermannen raakten gewond.

Het vuur ontstond een dag eerder in de bergen in de plaats Silverado bij een woningbrand. Waardoor die ontstond, wordt nog onderzocht, schrijft The New York Times. Gisteren waarschuwde de brandweer bewoners van het gebied al met een 'rode vlag' voor gevaarlijke omstandigheden. 

Windvlagen 

Vannacht (Nederlandse tijd) breidde de vlammenzee zich razendsnel uit naar een dichter bevolkt gebied. Dat kon onder meer gebeuren door windvlagen van ruim 110 kilometer per uur. Een aantal woningen zou zijn beschadigd of verwoest, en twee brandweermannen belandden in het ziekenhuis. Wat hun verwondingen zijn is onduidelijk.  

In Orange County staat een gebied van 29 vierkante kilometer in brand. Ongeveer 500 brandweermannen proberen de vuurzee te bestrijden. Gistermiddag (lokale tijd) werden 25.000 bewoners van het gebied geëvacueerd. Bij het blussen worden helikopters en een blusvliegtuig ingezet.

'Wacht niet op ons'

Volgens hoofd van de brandweer moeten bewoners hun 'gezond verstand' gebruiken bij de beslissing om te vertrekken of niet. "Wacht niet op ons", zegt hij. "Vertrek alsjeblieft als je enige twijfels hebt."

Aan de westkust van de Verenigde Staten woedden dit jaar enkele grote, verwoestende bosbranden. In Californië waren ze groter dan de staat ooit had gezien. Het gebied dat nu in brand staat, werd ook in oktober al getroffen. Toen werd een oppervlak van bijna 50 vierkante kilometer in as gelegd en moesten 130.000 mensen worden geëvacueerd. 

Erik Mouthaan bij de branden in Californië: 'Het gaat heel snel'

Californië werd dit jaar getroffen door ongekend grote bosbranden. Correspondent Erik Mouthaan bezocht het getroffen gebied.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore