2 miljard sterren

De Melkweg in 3D: ruimtesonde Gaia onthult ongekende details

03 december 2020 19:35 Aangepast: 04 december 2020 00:28
De Melkweg en een aantal nabijgelegen sterrenstelsels, vastgelegd door de Europese ruimtesonde Gaia. Beeld © ESA via AFP

Wetenschappers zijn erin geslaagd de Melkweg vast te leggen in een ongekend gedetailleerde driedimensionale kaart. Die is gemaakt met hulp van gegevens van Gaia, het in 2013 gelanceerde observatorium van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Gaia bevindt zich ongeveer anderhalf miljoen kilometer verwijderd van de aarde op een relatief stabiel punt in de ruimte. Daardoor kan de ruimtesonde enorm nauwkeurige metingen doen. In de bijna zeven jaar dat Gaia nu in bedrijf is, zijn de posities en snelheden van bijna twee miljard sterren vastgelegd.

Aan de hand van de gegevens kunnen sterrenkundigen nu berekenen hoe de materie in het Melkwegstelsel is verdeeld. Ze hebben ook vastgesteld dat 'ons' zonnestelsel elk jaar met een versnelling van 7 millimeter per seconde naar het centrum van de Melkweg toe beweegt.

Eén van de onderzoekers zegt in de Britse krant The Guardian dat mensen 'duizenden jaren lang de sterren en hun baan hebben geobserveerd en beschreven' om het universum beter te leren begrijpen. "Gaia is nu zeven jaar bezig met het vastleggen van de posities en snelheden van sterren. En dankzij zijn telescopen hebben we nu de meest gedetailleerde 3D-ruimtekaart die ooit is gemaakt."

Wegens succes verlengd

Gaia zou eerst niet langer dan vijf jaar metingen verrichten, maar die periode werd uitgebreid tot eind 2022. Er is nog steeds een mogelijkheid dat het observatorium tot eind 2025 in bedrijf wordt gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljard sterren Melkweg nauwkeurig in kaart gebracht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore