Geen bewijs

Zweedse vrouw niet langer verdacht van jarenlang gevangenhouden zoon

03 december 2020 14:11 Aangepast: 03 december 2020 14:11
Achter dit raam zat de 41-jarige man jarenlang. Beeld © Andreas Bardell

De Zweedse vrouw die eerder deze week werd opgepakt omdat ze haar nu 41-jarige zoon 28 jaar lang zou hebben opgesloten, is niet langer een verdachte. Er is geen bewijs gevonden dat de man daar tegen zijn wil zat.

De zaak kwam aan het licht toen de 70-jarige vrouw in het ziekenhuis lag en een van de zussen van de man een kijkje nam in het huis. Daar vond ze haar zwaar verwaarloosde broer. Hij had ontstoken zweren op zijn benen, kon nauwelijks lopen, had bijna geen tanden meer en kon niet goed praten.

Sekteleider

Volgens de dochter behandelde haar moeder de man alsof zij zijn sekteleider was. Zij en haar zus waren al eerder naar de politie gestapt, maar die had hen niet serieus genomen omdat ze zo jong waren, zei ze tegen de Zweedse krant Expressen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zweedse vrouw die verwaarloosde broer aantrof: 'Hij had nauwelijks tanden meer'

De opsluiting van de man was volgens haar begonnen toen hij op 12-jarige leeftijd door hun moeder van school werd gehaald. Ook de zussen en andere familieleden konden al jaren geen contact meer met hem krijgen.

Geen te sluiten ruimtes

Maar er is in het appartement geen bewijs gevonden dat de man tegen zijn wil is vastgehouden, zegt openbaar aanklager Emma Olsson na een paar dagen onderzoek. "Geen te sluiten deuren en ruimtes of materiaal om iemand vast te binden."

Ook dat de man door zijn moeder werd mishandeld, kan niet worden bewezen. Zijn verwondingen zouden zijn ontstaan door zijn zwakke gezondheid, en niet door toedoen van de moeder. "Het is meer een zaak voor de zorgautoriteiten en de maatschappelijke dienst."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore