Olifantenverkoop

Namibië veilt 170 bedreigde olifanten: 'Gevaar voor mensen'

03 december 2020 13:01 Aangepast: 03 december 2020 15:26

Het Afrikaanse Namibië doet 170 bedreigde olifanten in de verkoop. Volgens de regering zijn er in het land op dit moment te veel wilde olifanten en vormen ze een bedreiging voor mensen. Voor de wilde olifanten, die wereldwijd met uitsterven worden bedreigd, wordt daarom een nieuw onderkomen gezocht.

Een bedreigde diersoort die in de verkoop gaat. Het roept veel vragen op, maar volgens de regering moeten mogelijke kopers aan strenge voorwaarden voldoen. 

Zo moet het verblijf waar de olifanten gaan wonen een 'wildbestendig' hek hebben en moeten de dieren worden beschermd tegen mogelijke stropers. Ook moeten buitenlandse kopers bewijzen dat hun regering de olifanten wil hebben en voor voldoende bescherming kan zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaan drones bedreigde diersoorten redden?

Dorpen in gevaar

In het Afrikaanse land ging het de laatste jaren juist heel goed met de olifant. De populatie groeit hard. In 1995 waren er 7500 olifanten in Namibië, nu zijn dat er bijna 25.000. 

Maar volgens de regering is dat niet alleen maar goed nieuws. De olifanten zouden op dit moment te dicht bij dorpen komen en dat zou steeds vaker leiden tot gevaarlijke situaties voor de dorpelingen.

De olifanten zouden te dichtbij de dorpen komen De olifanten zouden te dichtbij de dorpen komen

Namibië worstelt al een tijd met de balans tussen het beschermen van de dorpen en het beschermen van bedreigde diersoorten. Nu is er besloten om een deel van de olifanten te verkopen om zo te kunnen voorkomen dat ze zich verder over het land verspreiden. 

De regering zegt de dieren ook te willen veilen vanwege de droogte in het land. Vanwege die droogte is er de angst dat er straks niet genoeg water is voor de alsmaar groeiende olifantenpopulatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer olifanten en leeuwen in Namibië, maar bedreiging blijft

Plezierjacht voor bescherming

Toch is er ook kritiek. Namibië had met andere landen afgesproken dat bedreigde diersoorten nooit zouden worden geveild, maar ziet daar nu van af. In oktober konden kopers al bieden op honderd buffels. 

Het land wil naast de export van de dieren dat er ook meer ruimte is voor de jacht op olifanten. Volgens Namibië kunnen de opbrengsten van de jacht en de export er juist voor zorgen dat de overige dieren beter kunnen worden beschermd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore