Ingevroren in 1992

Amerikaanse baby Molly geboren uit gedoneerd embryo van 27 jaar oud

03 december 2020 04:10 Aangepast: 03 december 2020 09:37
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In de Verenigde Staten is een meisje geboren uit een embryo dat in 1992 werd ingevroren. In februari 2020 werd het embryo geadopteerd door een echtpaar uit de staat Tennessee. Onlangs werd de kleine Molly geboren.

De periode van 27 jaar tussen het invriezen van het embryo en de geboorte van het meisje zou volgens het donatiecentrum in Knoxville, waar het embryo was ingevroren, een record betekenen. Het vorige record zou op naam staan van Molly's zusje Emma, die in 2017 werd geboren. 

Op nieuws gezien

Tina en Ben Gibson, de ouders van de kinderen, kenden jarenlange problemen met vruchtbaarheid en klopten daarom aan bij het donatiecentrum. De ouders van Tina hadden daar een item over gezien op het nieuws. "Dat is de enige reden dat we ons verhaal doen", zegt Tina tegen de BBC. "Als zij dat niet gezien hadden, zaten we hier nu niet."

Het echtpaar zegt 'in de wolken' te zijn met hun dochter, die hun genen, net als Emma, dus niet deelt. De twee kinderen zijn genetisch wel zussen. De embryo's waaruit de kinderen voortkomen werden beiden gelijktijdig ingevroren in 1992. Tussen de geboorte van Emma en het invriezen van haar embryo zat 24 jaar. 

Embryodonatie

Bij embryodonatie wordt gebruikgemaakt van embryo's die zijn overgebleven na een ivf-behandeling. Bij zo'n behandeling wordt in de meeste gevallen één embryo teruggeplaatst en wordt de rest bewaard voor eventuele volgende pogingen. Als er geen volgende pogingen komen, bijvoorbeeld als aan de kinderwens is voldaan, kunnen de overige embryo's onder meer worden ingevroren voor donatie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Barbara wil per se een meisje en liet zich daarvoor in het buitenland behandelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore