28 jaar opgesloten

Zweedse vrouw die verwaarloosde broer aantrof: 'Hij had nauwelijks tanden meer'

02 december 2020 15:00 Aangepast: 02 december 2020 16:13
Achter dit raam zat de 41-jarige man jarenlang. Beeld © Andreas Bardell

Het is een zaak die Zweden schokt: een 41-jarige man werd zwaar verwaarloosd gevonden in een appartement in Stockholm. Zijn nu 70-jarige moeder had hem 28 jaar lang opgesloten. De zus van het slachtoffer vond de man. Tegenover het Zweedse Expressen doet zij haar verhaal. "Mijn moeder behandelde mijn broer alsof ze een sekteleider was."

Eigenlijk wist de zus, die alleen anoniem haar verhaal in de Zweedse krant wil doen, al jaren dat er iets mis was. Haar zus en zij konden geen contact meer krijgen met hun broer. En ze wisten dat hun moeder daar de oorzaak van was. Ze klopten al eens bij de politie aan. Zonder succes. Volgens hen omdat ze toen vanwege hun nog jonge leeftijd niet serieus werden genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontknoping Zweedse thriller: wie heeft premier Olof Palme vermoord?

Daarop nam een van de zussen het heft in eigen handen. Ze greep haar kans toen ze hoorde dat hun moeder in het ziekenhuis lag.

'Totale ellende'

"Het appartement was helemaal donker. Er lagen overal spullen en het rook er verschrikkelijk. Het was totale ellende", zegt de vrouw tegen Expressen. "Eenmaal binnen riep ik 'Hallo? Hoort iemand mij?' Toen hoorde ik een reactie vanuit de keuken."

"Door de straatverlichting zag ik opeens een been. Ik stak een kaars aan en op dat moment stond de persoon in de keuken op. Het was mijn broer. Hoewel we al ruim 20 jaar geen contact met elkaar hadden gehad, herkende hij mij meteen. Hij herhaalde steeds mijn naam."

De politie heeft de woning inmiddels ontruimd. De politie heeft de woning inmiddels ontruimd.

"Mentaal was hij helemaal de weg kwijt. Hij zag er gestrest en angstig uit, maar was tegelijkertijd opgelucht om mij te zien. Maar niet alleen mentaal, ook fysiek was er heel veel mis. Zijn kuiten en zijn voeten zaten onder de wonden. Overal op de grond lag urine. Daarnaast had hij op twee pikzwarte tanden na geen gebit meer over."

Ziekenhuis

De vrouw trof haar broer dus aan op het moment dat hun moeder in het ziekenhuis lag. Daarover zegt ze: "Ik vroeg mijn broer of hij verdrietig was dat mama in het ziekenhuis ligt. Hij zei dat hij daar wel nerveus over was. Toen moest ik hem vertellen dat ik ook hem naar het ziekenhuis zou sturen. Hij leek daardoor nog verdrietiger, maar werd rustiger toen ik hem zei dat ik de hele tijd bij hem zou blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scherpe adviezen Zweden om groeiend aantal coronabesmettingen

Ze vervolgt haar verhaal: "Vanaf het moment dat hij naar de brugklas ging, werd hij door mijn moeder geïsoleerd van de samenleving. Langzamerhand mochten mijn zus en ik hem niet meer zien. Daarna mochten opa en oma dat ook niet meer. En vrienden vanzelfsprekend ook niet. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag. Eigenlijk begon het al toen we nog klein waren."

Overleden broer

De zus denkt een verklaring te hebben voor het isolement van haar broer. "Dat komt voornamelijk doordat ik eigenlijk nog een broer heb. Maar die overleed toen ik anderhalf jaar oud was. Dat heeft mijn moeder heel veel pijn gedaan. Toen ze nog een zoon kreeg, zag ze dat alsof ze haar overleden zoon terugkreeg. Ze gaf hem zelfs dezelfde naam als mijn oudste broer."

De politie doet onderzoek bij het appartementencomplex. De politie doet onderzoek bij het appartementencomplex.

De moeder werd overbezorgd, bang om nog een kind te verliezen. "Het was niet zo dat mijn broer helemaal opgesloten zat", zegt de zus. Dat lijkt te kloppen. Buurtgenoten zeggen de man weleens buiten te hebben gespot, meestal ’s nachts. "Maar dat bleef dan altijd bij dezelfde paar straten. Ze heeft hem behandeld alsof ze een sekteleider was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zweden pompt miljarden in defensie: 'Gewapende aanval Russen niet uit te sluiten'

Over de rol van de autoriteiten is de zus duidelijk: "Ik heb er geen woorden voor. Ik ben boos en extreem gefrustreerd. Het is verschrikkelijk."

De 70-jarige moeder van het slachtoffer zit in voorarrest. Ze wordt verdacht van vrijheidsberoving en zware mishandeling. De politie wilde geen commentaar geven op de details van de opsluiting en zei alleen: "De man ligt in het ziekenhuis. Zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend."

Zo zag het drama in Ruinerwold eruit:

Zes mensen werden zeker negen jaar lang afgesloten van de buitenwereld op een woonboerderij in Drenthe. Het gaat om de vader en de volwassen kinderen van een gezin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore