Ruim jaar cel

Activist Joshua Wong veroordeeld tot celstraf voor protest Hongkong

02 december 2020 09:28 Aangepast: 02 december 2020 10:25
Activist Joshua Wong vanochtend op weg naar de rechtszaal. Beeld © AP

Een rechtbank in Hongkong heeft de bekende activist Joshua Wong en twee mede-dissidenten veroordeeld tot celstraffen voor het leiden van een ongeoorloofd protest tegen de regering. Wong (24) kreeg 13,5 maanden gevangenisstraf opgelegd. Zijn mede-activisten Agnes Chow en Ivan Lam kregen respectievelijk 10 maanden en 7 maanden celstraf.

Wong stond samen met de twee andere activisten terecht vanwege hun betrokkenheid bij de protesten van vorig jaar buiten het hoofdbureau van politie tegen de regering in Hongkong. Kort voordat het proces begon, had Wong al aangekondigd schuldig te zullen pleiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joshua (23) streed jaren tegen Chinese invloed in Hongkong, nu geeft hij het op

Schreeuwen

Wong, die pas 17 jaar oud was toen hij het gezicht werd van de door studenten geleide democratieprotesten in 2014, kon een maximale gevangenisstraf van drie jaar krijgen. De rechter matigde de straf van de drie activisten omdat ze schuldig hadden gepleit.

"De komende tijd zal zwaar zijn, maar we houden vol", schreeuwde Wong terwijl hij werd weggeleid.

In tranen

"De beklaagden riepen demonstranten op om het hoofdkwartier te belegeren en schreeuwden leuzen tegen de politie", zei rechter Wong Sze-lai terwijl ze het vonnis voorlas. "Onmiddellijke opsluiting is de enige geschikte optie", voegde ze eraan toe. Chow (23) barstte in tranen uit toen de zin werd voorgelezen.

In de Chinese stad Hongkong waren vorig jaar maandenlange, vaak gewelddadige protesten waarbij miljoenen inwoners de straat op gingen. Peking en de lokale autoriteiten wezen de eisen van de demonstranten voor vrije verkiezingen af en traden hard op tegen aanhangers van democratie.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore