Ga naar de inhoud
'Enorme uitdaging'

Nieuw-Zeelandse premier roept klimaatnoodtoestand uit

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Beeld © ANP

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de klimaatnoodtoestand in haar land uitgeroepen. Klimaatverandering is volgens haar 'een van de grootste uitdagingen van onze tijd'. Als er niets verandert, zal dat desastreuse gevolgen hebben voor komende generaties.

Een motie over de klimaatnoodtoestand werd vandaag door het parlement in Nieuw-Zeeland aangenomen. Er volgt ook onmiddellijk actie. Zo wil Ardern dat de overheid al over vijf jaar, in 2025, CO2-neutraal is.

Symbolisch

Ruim dertig andere landen hebben de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen. Het Verenigd Koninkrijk begon daarmee, in mei vorig jaar. Hoewel de noodtoestand in symbolisch is, wil Ardern 'snel actie'. Dat zijn we aan de volgende generaties verplicht, vindt de premier.

'Doel
Lees ook:
'Doel klimaatakkoord Parijs binnen bereik'

"Extreem weer zal in de toekomst een verwoestende impact hebben op Nieuw-Zeeland en Nieuw-Zeelanders", schrijft de regering van Ardern. Ook primaire industrieën, de watervoorziening en volksgezondheid in het land zullen zwaar getroffen worden door de effecten van klimaatverandering. Daarnaast zal de zeespiegelstijging bepaalde delen van het land onbewoonbaar maken.  

Tastbaar

Nu al gaat de enorme biodiversiteit in het land nu achteruit, deels veroorzaakt door klimaatopwarming. "Voor de volgende generaties zal dit tastbaar zijn", vertelt Ardern. "Zij zullen dit land van ons erven. Wij moeten daarom nu leiderschap tonen."

Hoewel de motie door het parlement werd aangenomen, is er vanuit de oppositie kritiek. Tegenstanders van Ardern noemen de noodtoestand een 'publiciteitsstunt' die weinig teweeg zal brengen. Nieuw-Zeeland hoopt in 2030 volledig afhankelijk te zijn van hernieuwbare elektriciteit. In 2050 wil het land volledig CO2-neutraal zijn.

Bekijk ook: Groenland wordt steeds groener en dat is slecht nieuws

03:23
De sneeuw in Groenland blijft maar smelten en de ijskappen breken af.