Ondanks kritiek

Minister VS ziet geen bewijs voor fraude die verkiezingsuitslag verandert

01 december 2020 22:48 Aangepast: 01 december 2020 22:52
William Barr Beeld © AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen bewijs gevonden voor wijdverbreide fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De bevindingen, gemeld door minister William Barr (Justitie), staan in schril contrast met de aanhoudende kritiek van president Trump. Die spreekt over gigantisch kiezersbedrog omdat er onder meer met briefstemmen zou zijn gerommeld.

Verschil van 6 miljoen

Trump weigert zijn nederlaag te erkennen en toe te geven dat hij niet is herkozen, maar dat zijn rivaal Joe Biden heeft gewonnen. De president wijst erop dat hij meer stemmen vergaarde dan vier jaar geleden.

Dat is inderdaad het geval, maar Biden kreeg zo'n 6 miljoen stemmen meer dan Trump: met 80 miljoen een record in de Amerikaanse geschiedenis.

Het waren vier opmerkelijke jaren: van het bouwen van de grensmuur tegen migranten tot het terugtrekken uit het klimaatakkoord.

De uitlatingen van justitieminister Barr vallen niet in goede aarde bij de advocaten van Trump. In een verklaring uiten zij 'het grootste respect' voor de bewindsman, maar hij lijkt niet op de hoogte te zijn van 'wezenlijke onregelmatigheden' en bewijs van systematische fraude. De verklaring kwam naar buiten tijdens een bezoek van de minister aan het Witte Huis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump belooft ordentelijke machtsoverdracht: 'Ik zal het Witte Huis verlaten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore