Ga naar de inhoud
Nieuwe berekeningen

'Doel klimaatakkoord Parijs binnen bereik'

Smeltende ijskappen in Groenland.

De aarde zou in 2100 met 2,1 graden Celsius opgewarmd kunnen zijn. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen die vandaag zijn gepubliceerd. Met die voorspellingen lijken de doelen van het klimaatakkoord van Parijs binnen bereik. Maar dan moet er nog wel veel gebeuren.

Volgens het akkoord van Parijs, in 2015 getekend, moet de opwarming van de aarde beperkt worden tot ruim onder de 2 graden. Anders zou dat rampzalige gevolgen kunnen hebben. Eerdere schattingen gaven scenario's aan waarin de aarde in 2100 3 tot 4 graden Celsius zou opwarmen. 

Stappen genomen

Onderzoekers van Climate Action Trackers (CAT) keken opnieuw naar de klimaatbeloftes van verschillende landen en kwamen tot de conclusie dat er toch wat is verschoven. Dat komt doordat belangrijke landen, als het gaat om CO2-vervuiling, de afgelopen maanden stappen hebben ondernomen. 

Groenland wordt steeds groener en dat is slecht nieuws

03:23
De sneeuw in Groenland blijft maar smelten en de ijskappen breken af.

's Werelds grootste uitstoter China zou met de juiste inspanningen al goed zijn voor 0,2 tot 0,3 graden minder opwarming. De Chinese president Xi Jinping kondigde in september aan dat hij ernaar streeft China in 2060 klimaatneutraal te krijgen. Japan en Zuid-Korea volgden: tegen 2050 willen de landen de broeikasgassen tot nul terug brengen. 

Joe Biden

In de op één na grootste uitstoter, de Verenigde Staten, heeft Joe Biden onlangs de presidentsverkiezingen gewonnen. Ook dat is hoopvol: klimaatverandering was duidelijk een belangrijk punt in zijn campagne. 

Unieke
Lees ook:
Unieke klimaatzaak tegen Shell: dit moet je weten

Biden benoemde laatst John Kerry, de man die het akkoord vijf jaar geleden ondertekende, als speciale vertegenwoordiger voor het klimaat. 

De onderzoekers van CAT waarschuwen wel dat er nog veel werk aan de winkel is. Ze roepen landen op hun ambities tegen de volgende klimaattop in 2021 in Glasgow bij te stellen. Volgens hen worden er te weinig plannen voor de korte termijn opgesteld, en wordt er te veel naar de lange termijn gekeken.