Ontslag genomen

Hongaarse EU-politicus, tegenstander homorechten, betrapt bij homoseksfeest

01 december 2020 20:09 Aangepast: 26 januari 2021 12:47
József Szájer heeft inmiddels ontslag genomen. Beeld © AFP

Een Hongaarse Europarlementariër is afgelopen weekend betrapt bij een seksfeest met voornamelijk mannen. Opvallend: József Szájer is lid van regeringspartij Fidesz, die zich openlijk verzet tegen gelijke homorechten. De Europarlementariër heeft inmiddels ontslag genomen.

Vrijdagavond vond de politie zo'n twintig naakte mensen, voornamelijk mannen, boven een café in het centrum van Brussel. Volgens Belgische media zou het gaan om een homoseksfeest. 

De politie kwam af op een klacht over geluidsoverlast in de binnenstad. Er waren enkele diplomaten aanwezig, waaronder Europarlementariër Szájer. 

Ontsnappen via regenpijp

Die zou nog geprobeerd hebben te ontsnappen via de regenpijp, maar de politie kon hem alsnog pakken. Iedereen kreeg een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen. 

Er werden ook drugs en alcohol aangetroffen in het pand. Volgens de politie zou er ook xtc in de rugzak van Szájer zijn gevonden. 

De locatie van het seksfeest. De locatie van het seksfeest.

In Hongarije is verbaasd gereageerd op de gebeurtenis. Szájer is een van de oprichters van partij Fidesz, de regeringspartij van premier Viktor Orbán die zich uitdrukkelijk verzet tegen LHBT-rechten.

'Verbintenis tussen man en vrouw' 

Zo willen ze het voor homostellen onmogelijk maken om kinderen te adopteren. Szájer schreef zelf mee aan een wijzing in de grondwet: "Hongarije beschermt het huwelijk als een verbintenis tussen man en vrouw."

Afgelopen weekend nam de politicus tot ieders verbazing ontslag uit het Europees Parlement. "De dagelijkse politiek is al enige tijd een emotionele last op mijn schouders", liet hij toen weten in een verklaring.

Recente seksschandalen rondom regering-Orbán

  • Diplomaat Gábor Kaleta, de voormalig ambassadeur van Hongarije in Peru, werd in juli veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete voor het bezit van kinderporno. Het ging om meer dan 19.000 foto's van minderjarigen. 
  • In 2019 lekte een seksvideo uit van Zsolt Borkai, burgemeester van de stad Györ, terwijl hij meedeed aan een orgie op een jacht. 

Maar inmiddels lijkt zijn ontslag alles te maken te hebben met het feest van afgelopen vrijdag. Szájer geeft toe dat hij daar aanwezig was en verschuldigde hij zich bij zijn vrienden, familie en kiezers.

'Xtc niet van mij'

"Het spijt me diep dat ik de coronamaatregelen heb geschonden. De misstap was van mij persoonlijk. Laat mijn vaderland of mijn politieke gemeenschap hier buiten." Hij zegt de coronaboete te gaan betalen. Over de aard van het feest gaf hij geen commentaar. 

De politicus ontkent dat hij drugs heeft gebruikt. "Ik bood de politie aan om ter plaatse een (drugs)test uit te voeren, maar dat gebeurde niet. De politie zei dat er xtc was gevonden. Dit was niet van mij." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongarije wil adoptie door homostellen verbieden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore