'Hij miste zijn vrouw'

Vermoeide dokter Joseph knuffelt huilende covidpatiënt: 'Het is zo verdrietig'

01 december 2020 15:49 Aangepast: 01 december 2020 15:52
De foto van een arts en zijn patiënt die viral ging. Beeld © Getty Images / Go Nakamura

Een innige knuffel van een Amerikaanse coronapatiënt en zijn arts is vastgelegd door een fotograaf. De foto ging de wereld over en nu vertelt de arts zijn verhaal. "Hij laat zo goed zien hoe het eraan toe gaat in onze ziekenhuizen."

Het was vorige week Thanksgiving, in Amerika wordt dat altijd groots gevierd met lekker eten, onder andere kalkoen. Maar in het United Memorial Medical Center in Houston (Texas) ging het er dit jaar heel anders aan toe. Daar was hoofdarts Joseph Varon met zijn 251ste werkdag op een rij bezig. Hij werkt aan één stuk door door de coronadrukte, en zag die avond één van zijn besmette patiënten ineens huilen.   

Dat kan niet

"Waarom huil je?" vroeg hij aan de oudere man.

"Ik wil naar mijn vrouw", was zijn antwoord. En dat kon niet, want de man is besmet en de regels in het ziekenhuis zijn streng, om besmettingen te voorkomen.

Een andere foto uit de serie van fotograaf Go Nakamura. Een andere foto uit de serie van fotograaf Go Nakamura.

"Toen pakte ik hem vast", vertelt Joseph via zijn webcam aan CNN. "Maar ik wist niet dat ik gefotografeerd zou worden." Er was namelijk op dat moment een nieuwsfotograaf in het ziekenhuis, Go Nakamura, die een fotoreportage maakte over de strijd die het ziekenhuispersoneel en de patiënten moeten voeren. 

De man bleef huilen. Joseph bleef hem een tijdje vasthouden. De fotograaf bleef foto's maken. 

Zo moeilijk

"Het is zo moeilijk voor die patiënten", zegt Joseph. "Je bent alleen, je voelt je geïsoleerd. Sommige patiënten proberen zelfs te ontsnappen, laatst nog eentje via een raam. Ze willen echt weg."

Ziekenhuispersoneel verzorgt een covidpatiënt. Ziekenhuispersoneel verzorgt een covidpatiënt.

Volgens Joseph laat deze foto goed zien hoe wanhopige sommige patiënten zijn. "Ik voelde me verdrietig om de situatie van deze man. Ik blijf aan het bed zitten van patiënten, ik praat met ze, ik houd hun hand vast. Maar soms hebben we zo veel patiënten, dat we dit niet voor iedereen altijd kunnen doen."

De man maakt het inmiddels goed. Joseph hoopt dat de man aan het eind van de week het ziekenhuis mag verlaten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore