Omstreden voorstel

Frankrijk gooit verbod op fotograferen en filmen agenten op de schop

30 november 2020 18:16
Beeld © Polaris Images

Een wetsvoorstel dat het filmen en fotograferen van agenten in Frankrijk aan banden legt, gaat terug naar de tekentafel. De partij van president Emmanuel Macron heeft dat aangekondigd na felle protesten afgelopen weekend.

"De wet zal volledig worden herschreven waarna een nieuwe versie wordt ingediend", beloofde fractieleider Christophe Castaner vanmiddag op een persconferentie.

Aantasting vrijheid van meningsuiting

Ondanks hevige protesten ging een meerderheid van de Franse Tweede Kamer vorige week akkoord met het omstreden verbod. Afgelopen zaterdag gingen opnieuw tienduizenden Fransen de straat op. De wet tast volgens critici de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frans parlement stemt voor verbod op filmen en fotograferen van agenten

Het verspreiden van beelden met herkenbare politieagenten zou in het wetsvoorstel een misdrijf worden als de verspreider de kwaadaardige bedoeling heeft een agent schade te berokkenen. Op een overtreding staat maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro.

Doelwit van bedreigingen en geweld

Activisten stellen dat met beelden hardhandig optreden van de politie aan de kaak kan worden gesteld. De regering wilde er juist agenten mee beschermen. Zij zijn steeds vaker doelwit van bedreigingen en geweld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten slaan zwarte Fransman in elkaar voor niet-dragen mondkapje: 'Structureel probleem'

De woede van de demonstranten werd versterkt door recente beelden van een zwarte man die werd mishandeld door politieagenten.

In tal van steden gingen tienduizenden Fransen zaterdag de straat op. In tal van steden gingen tienduizenden Fransen zaterdag de straat op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore