22 doden

13 aanklachten na dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

30 november 2020 02:39 Aangepast: 30 november 2020 06:36
Bezoeker Michael Schade maakte deze foto tijdens de uitbarsting. Beeld © AFP / Michael Schade

De Nieuw-Zeelandse arbeidsinspectie heeft dertien aanklachten ingediend naar aanleiding van de vulkaanuitbarsting op White Island, vorig jaar december. Die ramp kostte aan 22 mensen het leven. Zeker twee overheidsinstanties worden aangeklaagd.

Volgens het Nieuw-Zeelandse TVNZ riskeren tien beklaagden een boete van maximaal 1,5 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (880.000 euro). 

Overheidsinstanties

Er zijn twee overheidsinstanties aangeklaagd, waaronder GNS, dat de activiteit van Nieuw-Zeelandse vulkanen in de gaten houdt. Ook het instituut dat optreedt bij nationale noodgevallen (Nema) is door de arbeidsinspectie aangeklaagd.

Het bedrijf dat de tochten naar het vulkanische eiland organiseerde, White Island Tours, heeft bevestigd dat het ook voor de rechter moet verschijnen. De identiteit van de andere partijen blijft voorlopig nog geheim. 

Veiligheidsvoorschriften

Wel is al duidelijk dat er drie individuen zijn aangeklaagd omdat zij ervoor hadden moeten zorgen dat de veiligheidsvoorschriften werden nageleefd. Zij riskeren ieder 300.000 dollar (176.000 euro) boete.

Op het vulkanische eiland White Island, voor de kust van Nieuw-Zeeland, vond vorig jaar op 9 december een uitbarsting plaats. Het eiland was populair onder toeristen en op het moment van de uitbarsting bevonden zich 47 mensen op het eiland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gewonde door vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland na 7 weken overleden

Dertien mensen kwamen direct om het leven. In de weken en maanden daarna overleden meer mensen aan de gevolgen van ernstige brandwonden. Vorige week overleed alsnog iemand aan de gevolgen van de ramp. In totaal staat het dodental op 22.

Onverwacht, niet onvoorzienbaar

"Dit was een onverwachte gebeurtenis", vertelde de directeur van de arbeidsinspectie, Phil Parkes, vandaag tijdens een persconferentie over de aanklachten. "Dat betekent echter niet dat het onvoorzienbaar was."

Volgens de inspectie hebben niet alle instanties die betrokken waren bij het vulkanische eiland zich aan alle voorschriften gehouden. "Bezoekers die naar het eiland kwamen, gingen er vanuit dat er protocollen bestonden om hen veilig thuis te krijgen."

In Nieuw-Zeeland moeten alle moeders, vaders, kinderen en vrienden aan het einde van een dag weer veilig thuis kunnen komen, benadrukte Parkes. Veel doden en gewonden waren Australische toeristen die een cruise maakten met het Royal Caribbean cruiseschip Ovation of the Seas.

Verhoogde vulkanische activiteit

Het bedrijf dat boot- en helikoptertochten naar White Island organiseerde, White Island Tours, moest direct na de uitbarsting stoppen met de activiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Nieuw-Zeeland stopt zoektocht naar vermisten vulkaanuitbarsting

Voorafgaand aan de uitbarsting was er door overheidsinstantie GNS wel gewaarschuwd voor verhoogde vulkanische activiteit, maar tours naar het eiland bleven toegestaan. Vier gidsen van het bedrijf waren tijdens de uitbarsting op het eiland. Twee van hen overleden, twee anderen liepen ernstige brandwonden op.

Onafhankelijk onderzoek

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern bevestigt dat twee overheidsinstanties zijn aangeklaagd. Ze noemt dat een 'onafhankelijke beslissing van de arbeidsinspectie' en respecteert dat.

"Dit moet een onafhankelijk proces blijven", vertelde Ardern. Ze noemt de vulkaanuitbarsting een 'afschuwelijke ramp' en zegt dat er 'geen gemakkelijk proces zal volgen'. 

Direct na de uitbarsting gaf Ardern al aan dat het onderzoek naar de ramp zeker een jaar zou gaan duren. De dertien beklaagden komen volgende maand voor de rechter.  

Bekijk ook: Beelden van de vulkaanuitbarsting

Het Nieuw-Zeelandse eiland was onbewoond maar populair bij toeristen. Er zijn 22 mensen omgekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore