Slachting

'Meedogenloze aanval' op dorp door Boko Haram: 110 doden

29 november 2020 16:40 Aangepast: 29 november 2020 21:43
Lichamen na de slachting door Boko Haram Beeld © EPA

Terroristen van Boko Haram hebben in het noordoosten van Nigeria zeker 110 mensen gedood tijdens een aanval op het dorp Zabarmari en arbeiders op een rijstveld.

Eerder op de dag zei gouverneur Babaganan Umara Zulum van de regio Borno dat er sprake was van ten minste 70 doden, vandaag meldt een humanitair coördinator van de Verenigde Naties (VN) dat het dodental nog hoger is.

Vastgebonden en keel doorgesneden

De slachting vond plaats in het dorp Koshobe, nabij de stad Maiduguri. Dorpsbewoners werden vastgebonden en hun kelen doorgesneden. "Minstens 110 burgers werden meedogenloos gedood en vele anderen raakten gewond bij deze aanval", zegt Edward Kallon van de VN.

Wat wil Boko Haram?

Boko Haram is een terreurorganisatie in Nigeria die streeft naar een islamitische staat in West-Afrika. In die staat moeten islamitische wetten (sharia) gelden wat onder meer inhoudt dat al het onderwijs dat niet is gebaseerd op de islam verboden moet worden.

De groep vergelijkt zichzelf met de Taliban in Afghanistan en wordt lokaal ook wel zo genoemd. Boko Haram is vooral berucht geworden door het grote aantal aanslagen en door de ontvoering van een grote groep schoolmeisjes in 2014. 

Boko Haram is sinds 2014 verbonden met IS. In het voorjaar van 2014 zwoer de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, trouw aan IS en noemde zijn eigen beweging 'de West-Afrikaanse provincie van IS'.

In de strijd tussen Boko Haram en ISWAP, een aan IS gelieerde terreurgroep, worden regelmatig boeren en andere onschuldigen aangevallen. In de afgelopen jaren zijn door aanvallen en aanslagen al meer dan 36.000 mensen om het leven gekomen.

Amina moest zichzelf opblazen

Uit dit eerdere interview met Amina blijkt dat Boko Haram burgers onder druk zet om aanslagen te plegen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore