Zonder mondkapje

Franse agenten voor rechter om minutenlang slaan zwarte man

29 november 2020 14:39 Aangepast: 29 november 2020 18:08
De mishandeling werd vastgelegd op beelden. Beeld © AFP

Vier Franse agenten zijn vandaag voor de rechter gebracht. Ze worden ervan verdacht dat ze een zwarte man racistisch hebben mishandeld. De agenten waren al geschorst.

Persbureau AFP meldt dat de agenten vandaag voor de rechter zijn verschenen. Bij het incident vorige week zaterdag plaatsvond raakte de 41-jarige muziekproducent Michel Zecler gewond. 

Eis: voorlopig vast

De aanklager eiste in de rechtszaal dat drie van de vier agenten voorlopig vast zouden moeten blijven zitten. Hij wil erop toezien dat ze onderling geen contact met elkaar hebben en dat dat ze geen druk kunnen uitoefenen op getuigen. De vierde agent zou degene zijn die een bus traangas had gegooid. De aanklager laat weten dat de eis is dat hij onder voorwaarden wordt vrijgelaten.

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten slaan zwarte Fransman in elkaar voor niet-dragen mondkapje: 'Structureel probleem'

Het voorval was vorige week zaterdag. Michel Zecler zei dat hij in de buurt van zijn studio zonder mondkapje op straat liep en naar binnen ging om aan een boete te ontsnappen. De agenten achtervolgden hem en op beelden is te zien hoe ze Zecler minutenlang mishandelden.

De vier mannen worden verdacht van geweld met een racistisch motief en het afleggen van valse getuigenverklaringen.

Gisteren waren er in het land meerdere demonstraties tegen een nieuwe wet voor 'algemene veiligheid' en tegen politiegeweld. Meer dan zestig politieagenten raakten gewond. Ruim tachtig mensen zijn tijdens de protesten en ongeregeldheden gearresteerd.

Agenten onherkenbaar

De betogingen richten zich tegen de wet die het verbiedt agenten herkenbaar in beeld te brengen. Dit zou indruisen tegen de persvrijheid en politiemensen ten onrechte anonimiteit bieden op vooral de sociale media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in Frankrijk: meer dan 60 agenten gewond

De betogingen zijn heftiger geworden nadat de beelden opdoken van de mishandeling van Zecler. President Macron zei vrijdag dat 'we ons moeten schamen' voor die beelden.

'Structureel probleem'

Volgens Frankrijk-correspondent Stefan de Vries is politiegeweld in Frankrijk niks nieuws. "Het is een structureel probleem. De Franse politie is een van de meest agressieve in Europa. In Nederland probeert men doorgaans eerst de situatie te de-escaleren, in Frankrijk gebeurt vaak het tegenovergestelde: er wordt eerst geslagen en geschopt, dan pas gepraat."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore