Ga naar de inhoud
Filmen verboden

Chaos in Frankrijk: meer dan 60 agenten gewond

Oproerpolitie in Parijs. Beeld © ANP

Bij de protesten in Frankrijk tegen politiegeweld en een nieuwe wet die het filmen van agenten verbiedt zijn zaterdag meer dan zestig politieagenten gewond geraakt. Op sociale media gaan beelden rond van betogers die agenten te lijf gaan.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 133.000 mensen door het hele land de straat op gegaan om te betogen, van wie ongeveer 46.000 in Parijs. De organisatoren spreken zelf van een half miljoen betogers, van wie er 200.000 in de hoofdstad op de been zouden zijn.

Zo'n 20 agenten liepen de verwondingen op in Parijs. Pas op: de beelden in dit bericht kunnen als schokkend worden ervaren.

Mensen protesteren tegen een nieuwe wet die het herkenbaar filmen van agenten verbiedt. Die wet is aangenomen ter bescherming van de politie.

Bedreiging persvrijheid

Voorstanders zeggen dat agenten en hun families beschermd moeten worden tegen pesterijen en bedreigingen, zowel online als persoonlijk als ze buiten dienst zijn. Maar volgens betogers vormt de wet een bedreiging voor de persvrijheid.

De protesten werden heftiger nadat beelden opdoken van de mishandeling van een zwarte man door agenten vanwege het niet-dragen van een mondkapje.

Gewonden

Hoeveel gewonden er onder de demonstranten zijn is nog niet bekend. Een van de gewonden is Ameer Alhalbi, een prijswinnende 24-jarige oorlogsfotograaf uit Syrië. Hij fotografeerde de protesten, en zou zich duidelijk geïdentificeerd hebben als journalist.

Op Twitter staan beelden van zijn verwondingen.

Het Franse parlement overweegt vanwege de ophef of de nieuwe wet moet worden aangepast.