Gewapend conflict

Hoofdstad opstandige regio van Ethiopië ingenomen door leger

28 november 2020 18:52
Archieffoto van de Mekelle, de hoofdstad van de provincie Tigray. Beeld © ANP

Een nieuwe stap in het bloedige conflict in de Ethiopische provincie Tigray: de hoofdstad van die provincie, Mekelle, is ingenomen door het Ethiopische leger. Dat meldt de premier van het land op sociale media.

De stad, waar een half miljoen mensen wonen, is volgens lokale media hevig gebombardeerd. De stad was in handen van de Tigray People’s Liberation Front, kortweg TPLF. Die groepering eist meer macht in Ethiopië en beschikt over een groot leger, van zo'n 250.000 militairen.

Ultimatum

Premier Abiy Ahmed stelde een ultimatum aan de TPLF: zij moesten zich overgeven, of de stad zou 'zonder genade' worden aangevallen. De afgelopen weken zijn tienduizenden mensen vanwege het conflict op de vlucht geslagen. Er zijn honderden of misschien zelfs duizenden doden gevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Vijf vragen en antwoorden

Geen genade in Ethiopië, vele doden en vluchtelingen: 'Iedereen is bang'

Op zijn Twitteraccount heeft premier Abiy Ahmed een verklaring gepubliceerd, waarin hij schrijft dat het leger regeringsgebouwen en het vliegveld van Mekelle in handen heeft gekregen. Daarbij zouden volgens de premier geen burgers zijn getroffen. 

Correspondent Saskia Houttuin bezocht de regio, en sprak Ethiopiërs die hun land ontvluchtten vanwege het geweld. Tienduizenden Ethiopiërs zijn naar Soedan gevlucht, en de verhalen van de vluchtelingen zijn schrijnend. 

'Ene verhaal nog erger dan 't andere'

RTL Nieuws-correspondent Saskia Houttuin sprak gevluchte Ethiopiërs bij de grens met Soedan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore