'Verbod op filmen politie'

Frans protest tegen nieuwe wet loopt uit in keiharde confrontaties met de politie

28 november 2020 18:22 Aangepast: 28 november 2020 18:45
Gewelddadige confrontaties tussen betogers en de politie in Parijs. Beeld © Twitter CharlesBaudry

Grote demonstraties tegen een nieuwe Franse veiligheidswet draaien vanavond uit op rellen. Vooral in Parijs komt het tot harde confrontaties tussen betogers en de politie. Dat terwijl de betogingen juist een signaal zouden moeten zijn tégen geweld.

Voor het grootste gedeelte van de dag verliepen de demonstraties vreedzaam. Maar tegen het vallen van de avond bekogelden betogers politieagenten met stenen en zelfs brandbommen.

Ordetroepen grijpen op hun beurt met meerdere charges keihard in. Met traangas proberen ze de nog aanwezige demonstranten in Parijs uit elkaar te drijven. Die slaan met het gooien van stenen en andere voorwerpen keihard terug.

Aanleiding voor de protesten is de nieuwe 'Sécurité Globale'-wet. Van Montpellier in het verre zuiden tot aan Lille in het hoge noorden wordt er tegen geprotesteerd. Betogers zijn vooral niet te spreken over artikel 24 dat in de wet is opgenomen.

Daarmee wordt het filmen en delen van beelden van politieoptredens strafbaar. De wet werd eerder deze aangenomen in het Franse parlement en wacht nu op goedkeuring door de senaat. Betogers hopen dat met de demonstraties van vandaag te kunnen voorkomen.

Politiegeweld

Want volgens hen is het maken van die beelden een van de weinige manieren om excessief politiegeweld te bestrijden. "Ik deed twee jaar lang mee aan de protesten van de gele hesjes en zag er veel politiegeweld", vertelt Caroline Schatz tegen persbureau Reuters.

Schatz is een van de vele honderden die in Parijs meeloopt in de 'Mars van de Vrijheden'. Volgens haar is een controle op het werk van politieagenten hard nodig en maakt de nieuwe wet dat onmogelijk. "We mogen dit niet laten gebeuren."

Frankrijk lijkt weer helemaal op scherp te staan na nieuwe incidenten van harde politieoptredens eerder deze week. Zo was er op maandagvond de ontruiming van een illegaal tentenkamp in Parijs. Beelden van het geweld dat de politie daarbij gebruikte zorgden voor veel verontwaardiging.

Veel geweld

De Franse minister van Binnenlandse Zaken kondigde de dag erna meteen een onderzoek naar het politieoptreden aan. Enkele dagen later was het opnieuw raak. Dan komen onderstaande beelden van een erg gewelddadige arrestatie naar buiten. Daarop is te zien hoe Michel Zecler hard wordt toegetakeld.

Het gebeurde allemaal op 21 november en werd vastgelegd door een bewakingscamera. Agenten zagen Zecler, een zwarte muziekproducent, die middag zonder een mondkapje op. Omdat het dragen van een mondkapje in Frankrijk verplicht is besloten de agenten Zecler te arresteren.

Ook buiten kreeg Zecler rake klappen, zo is te zien op deze beelden die een buurman maakte. Opnieuw is de verontwaardiging groot. "Frankrijk mag haat en racisme nooit laten floreren ", reageert president Macron op Twitter. "De beelden zijn onacceptabel en beschamend."

Zecler na afloop van de aanhouding. Zecler na afloop van de aanhouding.

Maar de beelden zijn volgens de demonstranten die vandaag de straat op gaan dus ook noodzakelijk. De agenten die Zecler toetakelden zijn geschorst. Demonstranten betwijfelen of dat ook zonder de heftige beelden het geval zou zijn geweest.

"Het verbod op het opnemen van audio en video van de politieoptredens is duidelijk een aanval op de persvrijheid", beklaagt Olivier Galanopo zich tegen Reuters. Maar in Parijs klinkt er vandaag ook een tegengeluid. Zo zitten ondernemers en winkeleigenaren absoluut niet te wachten op de protesten.

Weer open

Want ook Frankrijk heeft het coronavirus allesbehalve al verslagen. Winkels en kappers mochten na een verplichte sluiting van een maand vandaag weer de deuren openen.

"Ik ben echt woedend", briest José die eigenaar is van een Parijse kapperszaak. Hij begrijpt er niks van dat de demonstraties na een eerder verbod alsnog door mochten gaan en er nu honderden mensen zich in de straten van zijn stad verzamelen. "Het is gekkenwerk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust om Franse wet die filmen politie moet verbieden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore