'Zombienerts'

Denemarken overweegt gedode nertsen weer op te graven

28 november 2020 14:45 Aangepast: 28 november 2020 15:47
Nerts Beeld © ANP

De regering van Denemarken wil miljoenen gedode nertsen weer opgraven omdat ze het drinkwater dreigen te vervuilen. De kadavers waren geruimd wegens het coronavirus. Het plan is om ze weer op te graven en vervolgens te verbranden.

De Deense minister van Landbouw Rasmus Prehn zei op de Deense televisie dat de vrees bestaat dat door het afbraakproces van de dode dieren grote hoeveelheden fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. Zo zouden drink- en zwemwater kunnen worden aangetast, melden diverse internationale media.

Alsnog verbranden

De minister merkte op dat voor een dergelijke opgraving de goedkeuring van de milieu-autoriteiten is vereist. Het idee is al besproken in het parlement, waar het wordt gesteund door een meerderheid. Bekeken wordt nu of het inderdaad de juiste aanpak is de nertsen op te graven en vervolgens te verbanden.

Er zijn al zeker 2,5 miljoen nertsen geruimd in Denemarken. Er zijn al zeker 2,5 miljoen nertsen geruimd in Denemarken.

Denemarken gaf begin deze maand de opdracht om alle nertsen te ruimen, nadat bleek dat mensen waren besmet met een nieuwe variant van het coronavirus, die afkomstig is van nertsen. 15 tot 17 miljoen nertsen moesten volgens de regering gedood worden. 

Veel nertsen werden begraven in massagraven, omdat de verbrandingsovens in het land de massale toestroom van de dieren niet konden bolwerken. Honderden nertsen kwamen weer naar het oppervlak. Dat zou te maken hebben met gas dat voortkomt uit hun ontbinding. Media spraken ook wel van de "zombie-nerts".

Twee weken geleden bleek dat de Deense regering geen opdracht had mogen geven om alle nertsen in het land af te maken. Het massaal ruimen van de dieren is 'illegaal' en er was geen juridische basis voor, gaf de premier van het land toe. Op dat moment waren er al 2,5 miljoen nertsen geruimd. 

De opgestapte Deense minister van landbouw Mogens Jensen bood excuses aan voor de massale ruiming. "Wij hebben een fout gemaakt. Er was geen juridische basis om fokkers te vragen hun nertsen te doden", gaf hij volgens The Guardian toe. 

Nu wil de regering alle begraven nertsen dus weer opgraven en alsnog verbranden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massale ruiming nertsen blijkt 'illegaal', geeft Deense premier toe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore