Laatste maanden Trump

Nieuwe regels doodstraf VS: vuurpeloton en elektrische stoel toegestaan

28 november 2020 10:26 Aangepast: 28 november 2020 10:28
Een ruimte die wordt gebruikt voor executies in Texas (archieffoto) Beeld © AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie past de regels aan voor het uitvoeren van de doodstraf. In de laatste maanden van de regering-Trump wordt het uitvoeren van de doodstraf door een vuurpeloton of de elektrische stoel toegestaan.

Trump is een groot voorstander van de doodstraf. Aan het eind van zijn ambtstermijn wil hij nog een aantal mensen die tot de doodstraf zijn veroordeeld executeren. Om dat mogelijk te maken, heeft het ministerie van Justitie de regels nu aangepast.

De nieuwe regels moeten vertraging bij het uitvoeren van executies voorkomen, schrijft CNN. Die kan veroorzaakt worden door regels die gebruik van dodelijke injecties verbieden, of doordat het middel niet beschikbaar is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hertelling Wisconsin levert Trump geen winst op, zelfs meer stemmen voor Biden

Het gaat om het uitvoeren van de doodstraf voor mensen die op federaal niveau zijn veroordeeld. Individuele staten stellen hun eigen regels vast voor het uitvoeren van de doodstraf.

Vuurpeloton inzetten

Volgens CNN maken de regels het mogelijk om een vuurpeloton in te zetten voor executies of de elektrische stoel weer te gebruiken. Of dat ook echt gaat gebeuren is nog maar de vraag: bij de meeste geplande executies is al vastgesteld dat een dodelijke injectie gebruikt zal worden.

De regel zal sowieso van korte duur zijn: Trumps opvolger, Joe Biden, is tegenstander van de federale doodstraf. De verwachting is dan ook dat zijn regering de wijziging snel zal terugdraaien. Biden treedt op 20 januari aan als president.

Bekijk ook: Deze drievoudige moordenaar wist zijn doodstraf al 30 jaar uit te stellen

Billie Coble zat 30 jaar in een dodencel. Door keer op keer in beroep te gaan, wist hij zijn doodstraf te ontlopen. In februari 2019 werd hij ter dood gebracht.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodstraf aanslagpleger marathon Boston in hoger beroep teruggedraaid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore