Uitslag onveranderd

Hertelling Wisconsin levert Trump geen winst op, zelfs meer stemmen voor Biden

28 november 2020 08:42 Aangepast: 28 november 2020 08:46
President Trump. Beeld © AP

De door de Amerikaanse president Donald Trump aangevraagde hertelling in de staat Wisconsin heeft niet het resultaat opgeleverd waarop hij hoopte. De winst van Joe Biden werd bevestigd: die kreeg er zelfs stemmen bij.

Biden was al de winnaar in Wisconsin. Hij had een voorsprong van iets meer dan 20.000 stemmen. Na deze hertelling komen de 10 kiesmannen die de staat vertegenwoordigen definitief in handen van Biden. Hij kreeg er dankzij de hertelling 132 stemmen bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump belooft ordentelijke machtsoverdracht: 'Ik zal het Witte Huis verlaten'

Het team van president Trump vroeg op 18 november een gedeeltelijke hertelling van de stemmen aan en betaalde daarvoor 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro). Wie in Wisconsin een hertelling wil, moet daarvoor betalen. Trump koos ervoor om niet in de hele staat opnieuw te tellen.

Bekijk ook: Zo zagen vier jaar president Trump eruit

Het waren vier opmerkelijke jaren onder president Trump: van het bouwen van de grensmuur tegen migranten tot het terugtrekken uit het klimaatakkoord.

Wisconsin heeft tien kiesmannen te verdelen. Als Trump na de hertelling wel had gewonnen, dan had het de landelijke uitslag niet veranderd. Biden heeft 306 kiesmannen, Trump haalde er 232.

Vertrek uit Witte Huis

De president weigert nog altijd de overwinning van Biden te erkennen, en roept vrijwel dagelijks (zonder bewijs te leveren) dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen. Trump zei gisteren wel voor het eerst dat hij het Witte Huis zal verlaten als Biden de meerderheid van de kiesmannen achter zich krijgt.

Er waren ook hertellingen, die al dan niet gepaard gingen met rechtszaken, in de staten Georgia, Arizona, en Pennsylvania. Die staten werden allemaal door Biden gewonnen en dat veranderde niet na het opnieuw tellen van de stemmen.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump verleent gratie aan oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore