Inenten in december

Verspreiding Pfizer-vaccin begint in Groot-Brittannië en VS

28 november 2020 06:55 Aangepast: 28 november 2020 06:56
Archieffoto. Beeld © ANP

Britse ziekenhuizen zouden over 10 dagen kunnen beschikken over vaccins die ontwikkeld en geproduceerd zijn door Pfizer/BioNTech. En ook in de Verenigde Staten begint de verspreiding van het vaccin. Daar zou zelfs luchtvaartmaatschappij United voor worden ingezet.

De Britse krant The Guardian schrijft dat de NHS, de Britse gezondheidsdienst, ziekenhuizen op de hoogte heeft gebracht van de aanstaande verspreiding van vaccins die ontwikkeld en geproduceerd zijn door Pfizer/BioNTech.

Niet 'ons' vaccin

Het gaat hier om een ander vaccin dan de variant waar ons land meer dan 11,8 miljoen doseringen van heeft besteld. Hoe de verschillende vaccins werken, kun je in deze video zien: 

Britse ziekenhuizen zijn gevraagd zich voor te bereiden op de toediening van de vaccins. Mogelijk arriveren de eerste doses op 7 december. Er zou volgens de NHS dan enkele dagen later begonnen kunnen worden met vaccineren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vraagtekens bij 'ons' Oxford-vaccin: is het wel betrouwbaar?

Medisch personeel zal als eerste in aanmerking komen voor toediening. Bewoners van 80 jaar en ouder en personeel van de zorginstellingen, zouden daarna aan de beurt zijn.

Distributie in de VS

In de Verenigde Staten zou de eerste fase voor het verspreiden van het vaccin nu begonnen zijn. The Wall Street Journal meldt dat vliegmaatschappij United daarvoor wordt ingezet. Vaccin-producent Pfizer wil geen commentaar geven op de rol van United in het plan.

Het vaccin wacht nog op toelating en goedkeuring voor het gebruik door de meeste landelijke medicijnwaakhonden. De Verenigde Staten verwachten in de loop van december de eerste Amerikanen in te enten.

Bekijk ook: Zo gaat KLM de coronavaccins vervoeren

Op Schiphol bereidt KLM zich voor op een enorme operatie. Want hoe gaan ze de coronavaccins vervoeren? De vaccins dienen namelijk op verschillende temperaturen bewaard te worden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heeft het zin om iemand te vaccineren die al corona heeft gehad?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore