Buitenland

Agenten slaan zwarte Fransman in elkaar voor niet-dragen mondkapje: 'Structureel probleem'

27 november 2020 13:28 Aangepast: 27 november 2020 14:00
Slachtoffer Michel Beeld © ANP

Meerdere Franse politieagenten zijn aangehouden en verhoord vanwege een zeer gewelddadige aanhouding van een zwarte man in Parijs. Het is de derde keer in korte tijd dat er in Frankrijk ophef ontstaat over politiegeweld: "De Franse politie behoort tot de meest agressieve van Europa", zegt RTL-correspondent Stefan de Vries.

Het incident vond plaats op 21 november. Het slachtoffer is een 41-jarige muziekproducent genaamd Michel Zecler. Hij was op weg terug naar zijn studio toen de politie hem zonder mondkapje zag, terwijl er een mondkapjesplicht geldt. De agenten zouden uit hun auto zijn gesprongen en hem door zijn eigen voordeur hebben geduwd.

Beveiligingsbeelden

Wat ze niet wisten is dat daar een beveiligingscamera hing. Op de beelden is te zien hoe de man minutenlang wordt geschopt en geslagen, ook met een wapenstok. Volgens Zecler schreeuwden de agenten ook racistische beledigingen naar hem.

Collega's die beneden zaten hoorden hem om hulp roepen en schoten hem te hulp. Samen werkten ze de agenten de deur. Die sloegen vervolgens een ruit in en gooiden traangas naar binnen. Nadat er versterking was gearriveerd eisten ze dat Zecler en zijn collega's naar buiten kwamen en werden ze onder schot gehouden. Eenmaal buiten werden ze opnieuw geslagen.

Zecler na afloop van de aanhouding. Zecler na afloop van de aanhouding.

De Franse president Emmanuel Macron zou volgens Franse media 'erg geschrokken' zijn van de beelden. Dat blijkt uit een reactie van het Elysée, want Macron heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over de beelden.

Afgelopen dinsdag was er ook al ophef over de Franse politie, toen agenten op hardhandige wijze een tentenkamp met migranten ontruimde. De migranten werden uit hun tenten gesleurd en met wapenstokken geslagen.

Niks nieuws

Volgens Frankrijk-correspondent Stefan de Vries is politiegeweld in Frankrijk niks nieuws. ''Het is een structureel probleem. De Franse politie is een van de meest agressieve in Europa. In Nederland probeert men doorgaans eerst de situatie te de-escaleren, in Frankrijk gebeurt vaak het tegenovergestelde: er wordt eerst geslagen en geschopt, dan pas gepraat.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee journalisten aangevallen met messen bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

De Vries kwam zelf ook eens in aanraking met de politie toen hij in Frankrijk op straat aan het filmen was voor zijn werk als journalist. ''Ze vertelden mij dat ik moest stoppen, toen ik dat niet deed werd ik opgepakt en probeerden ze me te intimideren. Ze zeiden dat ik maar terug moest naar mijn eigen land – en dan ben ik nog een witte Nederlander.''

Undercover

Afgelopen zomer publiceerde journalist Valentin Gendrot een boek over de racistische en gewelddadige cultuur van de Franse politie. Gendrot ging zes maanden undercover bij een politiestation in Parijs. Na slechts drie maanden training kreeg hij een uniform en een wapen en mocht hij de straat op, waar hij dikwijls getuige was van racistische, homofobe en intimiderende uitlatingen.

Volgens De Vries hebben Franse agenten het niet makkelijk: ''Ze worden niet goed opgeleid, krijgen weinig betaald en moeten werken onder slechte omstandigheden.'' 

Nieuwe wet

Er heerst in Frankrijk ook veel onrust over een nieuwe veiligheidswet die het publiekelijk delen van beelden van agenten verbiedt. Afgelopen dinsdag werd er definitief mee ingestemd door het Franse parlement. Het verbod zou de politie moeten beschermen, omdat het is voorgekomen dat agenten thuis worden opgezocht en bedreigd.

Maar duizenden mensen protesteerden ertegen; demonstraten vrezen juist dat hun eigen veiligheid erdoor in het geding komt. Bovendien zou het een bedreiging zijn voor de persvrijheid. Er wordt nu gekeken of de wet gedeeltelijk aangepast moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust om Franse wet die filmen politie moet verbieden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore