Erkenning

Trump belooft ordentelijke machtsoverdracht: 'Ik zal het Witte Huis verlaten'

27 november 2020 02:45 Aangepast: 27 november 2020 11:25
Trump heeft Biden nog niet gefeliciteerd met de winst. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Trump heeft voor het eerst zelf duidelijkheid gegeven over de vraag wat hij gaat doen als Joe Biden officieel wordt aangewezen als nieuwe president. "Dan zal ik vertrekken uit het Witte Huis."

Dat wil nog steeds niet zeggen dat hij zijn verlies nu al erkent. Hij zegt er nog steeds rekening mee te houden dat zal blijken dat hij heeft gewonnen.

Van tafel geveegd

Volgens Trump is in de staten die doorslaggevend bleken 'grootschalige fraude' gepleegd. Al weken weigert hij te zeggen waar hij dat op baseert en in de rechtszaken die zijn campagneteam heeft aangespannen, weten zijn advocaten geen enkel bewijs hiervoor te overleggen. De ene na de andere rechtbank veegt dan ook de bezwaren van de president van tafel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump geeft groen licht voor machtsoverdracht, maar zegt te blijven vechten

Ook Trump zelf heeft die beschuldigingen nooit onderbouwd, maar hij blijft de woorden wel herhalen. 

Het leidde er onder meer toe dat Biden in een verklaring inging op het tot voor kort ondenkbare scenario dat Trump zichzelf ondanks de verloren verkiezingen gewoon als president zou blijven zien.  "De beveiliging is prima in staat indringers uit het Witte Huis te verwijderen", liet het team van Biden koeltjes weten.

Neerleggen

Toch lijkt de president zich stukje bij beetje steeds meer neer te leggen bij zijn verlies. De afgelopen weken weigerde het Witte Huis eerst wekenlang om Joe Biden toegang te geven tot de dagelijkse briefings, zodat die op 20 januari 'ingewerkt' aan de slag kan. Pas deze week kwam de toestemming daarvoor er alsnog. 

In de tussentijd zit Biden niet stil, er wordt al hard gewerkt aan zijn plannen. Erik Mouthaan legt uit welke plannen hij wel en niet kan uitvoeren.

Ook was het vandaag voor het eerst sinds de verkiezingen op 4 november dat Trump zich zo duidelijk uitsprak over de aanstaande machtsoverdracht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore