Waterpomp ingezet

Tientallen mijnwerkers vast na instorting goudmijn in Zimbabwe

26 november 2020 20:18
Reddingswerkers proberen met een waterpomp de de doorgang te openen. Beeld © AFP

Zo’n veertig mijnwerkers zitten ondergronds vast in het noordoosten van Zimbabwe nadat een schacht in een niet meer gebruikte goudmijn was ingestort. Reddingswerkers zijn sinds gisteren bezig om de mijnwerkers te bevrijden.

Zes mijnwerkers konden al gered worden en zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de mijnwerkersfederatie van het land.

De ramp gebeurde woensdagavond laat in de stad Bindura, ongeveer 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Harare, zei Wellington Takavarasha, hoofd van de Zimbabwe Miners Federation donderdag.

Zimbabwanen kijken toe terwijl de reddingsactie bezig is. Zimbabwanen kijken toe terwijl de reddingsactie bezig is.

Journalisten waren getuige van reddingswerkers die water uit een ondergelopen hoofdschacht pompten in de hoop een doorgang te openen voor de mijnwerkers.

Aan het werk

Takavarasha vertelde tegen persbureau AFP dat de mijnwerkers aan het werk waren in de niet meer gebruikte Ran Gold Mine toen een schacht instortte. "Degenen die werden gered zeiden dat er ongeveer veertig mensen in de mijnschacht waren op het moment van het incident", zei Takavarasha.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zimbabwe kampt met groot tekort aan drinkwater

Terwijl reddingswerkers bezig waren, verzamelden honderden mensen zich op de heuvels in de buurt van het mijngebied. Dat is bezaaid met gaten en spleten die mijnwerkers graven om erts te winnen.

Uitvaartbedrijven slaan op het terrein al wel tenten op. Het is nog niet bekend of er ook daadwerkelijk doden zijn te betreuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore