Beest in de ring

Mike Tyson (54) maakt comeback: 'Ik ben de wreedste bokser ooit'

27 november 2020 16:00
Beeld © Getty

Bokser Mike Tyson keert zondagochtend terug in de ring. De meervoudig wereldkampioen zwaargewicht boksen treedt aan in het Staples Center in Los Angeles. Tyson is 54 jaar. Maar toch hangt er sensatie in de lucht.

Mike Tyson richtte in de jaren 80 en 90 bloedbaden aan in de boksring. Als de bel luidde, veranderde de Amerikaan in een wervelwind van geweld. Zijn vuisten beukten snel en hard in op de tegenstander. Tyson sloeg er 44 knock-out. Bijna geen enkele tegenstander haalde de tweede ronde. Mike Tyson kreeg daarom de bijnaam Iron Mike. 

Henry Tillman knockout in eerste ronde Henry Tillman knockout in eerste ronde
En weer een knock-out. Slachtoffer Larry Holmes (1988) En weer een knock-out. Slachtoffer Larry Holmes (1988)

Mike Tyson wordt geboren op 30 juni 1966 in New York. Hij groeit op in het getto van Brooklyn. Zonder vader. Die neemt de benen als Mike twee jaar is. Op z’n zestiende overlijdt zijn moeder. Tyson raakt op het criminele pad tot een bokstrainer ziet wat hij met z’n vuisten kan. Tyson gaat bij hem trainen en ramt er als amateur lekker op los. Als Tyson 18 is, maakt hij z’n debuut in het professionele bokscircuit. 

Zijn tegenstander in het eerste gevecht - Hector Mercedes - weet niet wat hem overkomt. Mercedes zakt al in de eerste ronde door z’n knieën, zegt tegen de scheidsrechter dat hij niet nog meer klappen wil krijgen en geeft het gevecht op. Daarna gaat het hard met de carrière van Mike Tyson. Op z’n twintigste wordt hij al wereldkampioen. Daarmee is Iron Mike de jongste kampioen zwaargewicht ooit. 

Donkere kant

Tyson verdient miljoenen in de ring. In de boksbonden WBA, WBC en IBF is hij de beste van de wereld. Maar Tyson maakt ook faam in het uitgaansleven. Van het oosten tot het westen van de Verenigde Staten slaat hij cafés kort en klein. Tyson kan eigenlijk niet omgaan met zoveel rijkdom en roem. In 1992 - midden in z’n carrière - wordt de bokser veroordeeld voor verkrachting. Van de zes jaar celstraf, zit hij er drie uit. Daarna keert Tyson direct terug in de boksring.

Mike Tyson met handboeien om na z’n veroordeling Mike Tyson met handboeien om na z’n veroordeling

Meest meedogenloze

Het duurt niet lang tot Mike Tyson weer wereldkampioen boksen wordt. Maar critici zien niet meer de oude Iron Mike. De bokser pareert die kritiek meteen na een zoveelste knock-out: ''Ik ben de meest brute en wrede, de meest meedogenloze kampioen die er ooit is geweest''. In 1996 verliest Tyson toch de wereldtitel. Aan Evander Holyfield.

Een jaar later boksen de twee rivalen weer tegen elkaar en dat gevecht wordt één van de bekendste ooit. Tyson bijt in de derde ronde een stuk van het rechteroor van Holyfield af. 

Circusact

Nu is Mike Tyson 54 jaar en keert hij in Los Angeles terug in de ring. Critici vrezen dat het een circusact wordt. Het gevecht dat deel uitmaakt van de zogeheten Legends Only League is een demonstratiewedstrijd voor het goede doel. Oud-wereldkampioen boksen in het middengewicht, lichtzwaargewicht en zwaargewicht Roy Jones jr is de tegenstander. Samen zijn ze 105 jaar oud. 

Al maanden zijn de boksers in training. Maar als de bel zondagochtend omstreeks 05.00 uur luidt, dan zullen we geen wervelwind Mike Tyson zien. In de reglementen staat dat een knock-out verboden is. Ook is er geen jury. Iron Mike heeft dat contract lachend ondertekend, met een joint in de hand. Wellicht wordt het gevecht in het Staples Center in Los Angeles dan toch een circusact. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore