Kaart van Europa

Wintersport tijdens kerst: in deze landen is het mogelijk

25 november 2020 19:16
Italië wil de pistes niet openen, maar er zijn een aantal landen die dat wel doen. Beeld © Lex van Lieshout

Kunnen we tijdens de kerst met wintersport? Het antwoord op die vraag lijkt nee te zijn, nu Italië in samenwerking met andere landen de pistes in december dicht wil houden. Toch denken niet alle landen in Europa er zo over. Dit is een overzicht van de wintersportmaatregelen tijdens de kerst per land.

Zo ziet de tabel van Europa eruit:

Italië

Italië staat op rood. Skiën met kerst is er niet mogelijk. Dat maakte de Italiaanse premier Giuseppe Conte deze week bekend. "We kunnen ons dat niet veroorloven", zei hij daarover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Skiën met de kerst? Italië werkt aan verbod voor heel Europa

Normaal gesproken zou het seizoen begin december beginnen, maar de coronacijfers in het land zijn nog verre van goed. Daarbij zijn een aantal regio’s in het noorden van het land, de gebieden waar normaal gesproken veel geskied wordt, door de Italiaanse regering roodgekleurd. Dat betekent dat het risico op verspreiding van het virus daar groot is.

De lokale autoriteiten in het noorden van het land werden flink teleurgesteld door Contes besluit. Ze hadden al extra veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals een mondkapjesplicht, een maximumaantal mensen op de pistes en een maximumaantal in skiliften. Het bracht Conte niet op andere gedachten.

De pistes in het Italiaanse Canazei blijven dit jaar sowieso nog leeg. De pistes in het Italiaanse Canazei blijven dit jaar sowieso nog leeg.

Hij wil dat de wintersportgebieden tot half januari dicht blijven. Om te voorkomen dat het virus zich alsnog via pistes van andere landen verspreidt wil Italië afspraken maken met Frankrijk en Duitsland over een gezamenlijke openingsdatum.

Frankrijk

Die oproep lijkt in Frankrijk in ieder geval al gehoor te krijgen. De Franse president Emmanuel Macron liet gisteren weten dat de pistes in Frankrijk niet voor het einde van het jaar open zullen gaan. Volgens hem is het onmogelijk om het wintersportseizoen binnen korte tijd te kunnen beginnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport in coronatijd: mondkapje in de skilift en geen après-ski

Ook Frankrijk mikt op een openingsdatum in januari. Of dat gaat lukken is nog maar zeer te vraag. De coronacijfers gaan in Frankrijk langzaamaan de goede richting uit, maar uitgerekend in de ski-departementen Savoie en Haute-Savoie stijgen de cijfers hard. Haute-Savoie had afgelopen week zelfs de hoogste besmettingscijfers van heel Frankrijk.

Macron hoopt binnen 10 dagen meer over de start van het seizoen te kunnen vertellen.

Duitsland

Duitsland is het tweede land waar Italië afspraken mee wil maken. Vooral deelstaat Beieren heeft wel oren naar een verbod met kerst. De Beierse premier Markus Söder liet gisteren weten de pistes met kerst gesloten te houden. "Ik wil graag meewerken aan een Europese samenwerking. Skiliften dicht en nergens skivakanties", zei Söder.

De Beierse premier Markus Söder is ook voor het dichtblijven van de pistes. De Beierse premier Markus Söder is ook voor het dichtblijven van de pistes.

Beieren werkt dus mee aan een gezamenlijke aanpak met Italië en Frankrijk. Maar er zijn nog een aantal skigebieden in Duitsland die niet in die deelstaat liggen, zoals Winterberg en een gebied langs de Tsjechische grens. Of die met kerst open zullen zijn is nog niet bekend.

Zwitserland

De vreemde eend in de bijt: Zwitserland. Geen plannen daar om de pistes dicht te gooien met kerst. Sterker nog, een aantal gebieden is al open en blijft dat ook voorlopig.

Er zijn wel strengere regels op de pistes. In zowel gondels als stoeltjesliften is het verplicht om een mondkapje te dragen. Datzelfde geldt voor de rijen die ontstaan bij die liften. Ook kan je niet in groepjes skiles nemen en après-ski is verboden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwitsers jodelconcert blijkt coronabrandhaard, aantal besmettingen loopt op

De Zwitsers kunnen met kerst dus gewoon op skivakantie in eigen land. En ook voor buitenlanders staan de Zwitsers open. Dat is ook te zien aan het feit dat de Zwitserse regering de quarantaine-verplichting voor bijna alle Europeanen heeft beëindigd.

Dat er in Zwitserland al gebieden open zijn is tegen het zere been van vooral Italië. Sommige gouverneurs van Italiaanse regio’s die aan Zwitserland grenzen hebben hun frustraties geuit dat vlakbij mensen al aan het skiën zijn. De roep om een gezamenlijke Europese aanpak werd daardoor alleen maar groter.

Oostenrijk

Dan Oostenrijk, het populairste wintersportland bij Nederlanders. Hoe kerst er daar uit gaat zien is vooralsnog een groot raadsel. De Oostenrijkers zitten nu in een strenge drieweekse lockdown, omdat de besmettingen er in korte tijd hard opliepen. De lockdown duurt nog tot minimaal 6 december.

In Oostenrijk geldt weer een lockdown van drie weken. In Oostenrijk geldt weer een lockdown van drie weken.

De talrijke skigebieden, waarvan de meesten hun opening op 26 november hadden gepland, werden daardoor gedwongen om hun opening te verplaatsen. Sommige gebieden waren zelfs al open, maar moesten halsoverkop weer sluiten. Nu hopen ze na de lockdown weer open te kunnen, ongeveer midden december. Maar met coronacijfers die nauwelijks omlaaggaan wordt de kans dat dat gebeurt steeds kleiner.

Toch proberen de autoriteiten met strenge maatregelen een wintersport mogelijk te maken. Après-ski is verboden en alcoholische drankjes mogen in restaurants alleen zittend worden gedronken. Verschillende skigebieden proberen al toeristen te trekken door hen na het boeken van een vakantie geld terug te geven als blijkt dat de pistes gesloten zijn.

Als de pistes eenmaal opengaan zullen alle ogen gericht zijn op Ischgl, het skidorp dat vorig jaar uitgroeide tot coronabrandhaard. De directeur van het toerismebureau van het dorp heeft gezegd dat ze ongeveer 700.000 euro hebben geïnvesteerd in hygiënemaatregelen om besmettingen te voorkomen.

In Ischgl ging het dit voorjaar helemaal mis:

Het Oostenrijkse dorp Ischgl was één van de epicentra van de corona-uitbraak in Europa. De Vlaamse collega's van VTM gingen langs om te kijken hoe het zo uit de hand kon lopen in het populaire Oostenrijkse skioord.

Al met al is het dus nog niet duidelijk of skiën met kerst in Oostenrijk mogelijk zal zijn. De Beierse premier Söder wil er in ieder geval niet op wachten. Hij heeft aangekondigd dat Duitsers die in de decembermaand in Oostenrijk gaan skiën bij terugkomst 10 dagen in quarantaine moeten.

Spanje

De meeste Nederlanders skiën jaarlijks in de Alpen, maar er zijn ook andere plekken in Europa waar geskied kan worden. Zoals in de Pyreneeën en de Sierra Nevada in Spanje. Of er daar ook met kerst geskied kan worden hangt af van twee factoren.

Hier in normalere tijden en met sneeuw kan er ook in Spanje geskied worden. Hier in normalere tijden en met sneeuw kan er ook in Spanje geskied worden.

Allereerst of de autonome gemeenschappen in Spanje waar skigebieden liggen in lockdown zijn of niet. Vooralsnog is dat wel het geval. Maar veel van die gebieden zullen de komende weken beslissen of de lockdown beëindigd kan worden of niet. Als dat inderdaad gebeurt, dan zullen de meeste gebieden in de Pyreneeën op 10 december openen. De Sierra Nevada opent bij een beëindiging van de lockdown zelfs al eerder, op 28 november.

De tweede factor die een grote rol speelt is sneeuw. Want mocht de lockdown in de verschillende autonome regio’s worden opgeheven dan is er alsnog een kans dat er te weinig sneeuw ligt om open te gaan. Want vooralsnog ligt er op veel plekken helemaal geen sneeuw.

Ook in de zomer was het spannend om naar Spanje te reizen:

Opluchting op Schiphol bij vakantiegangers die terugkwamen uit Spanje. Ze waren net op tijd.

Zweden

Vooralsnog zijn er geen beperkingen om met kerst in Zweden te skiën. Dezelfde regels gelden voor skigebieden als voor de rest van het land. Dat betekent dat groepen groter dan 8 personen niet welkom zijn in restaurants. En na 10 uur ’s avonds kan er geen alcohol meer worden geschonken.

Noorwegen

Ongeveer hetzelfde geldt voor Noorwegen. Er zijn geen regels die skiën tijdens de kerst in Noorwegen onmogelijk maken. Er gelden vooral enkele algemene regels. Niet meer dan 20 mensen mogen op publieke plekken komen en na middernacht mag er geen alcohol meer worden geschonken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noorwegen start onderzoek: helpt levertraan tegen corona?

Voor toeristen is het voorlopig wel bijzonder lastig om naar Noorwegen te komen. Iedereen die op een Noorse luchthaven aankomt moet een negatieve coronatest laten zien. Daarbij moet iedereen die niet in Noorwegen woont of er niet voor zaken komt 10 dagen in quarantaine. Wintersport valt daar dus ook onder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore