Ga naar de inhoud
'Baanbrekend'

Schotland maakt als eerste land maandverband en tampons gratis

Een Schotse supporter van de nieuwe 'Period Products'-wet. Beeld © ANP

In Schotland worden alle menstruatieproducten volledig gratis gemaakt voor alle vrouwen. De producten zullen voortaan beschikbaar zijn op openbare plekken zoals apotheken, buurtcentra en jeugdclubs. Schotland is het eerste land ter wereld die deze stap zet.

Het Schotse parlement stemde unaniem voor een wet die dat mogelijk maakt. Sinds 2018 werden producten zoals tampons en maandverband al gratis aangeboden op scholen en universiteiten. Uit een enquête kwam naar voren dat in Groot-Brittannië zo’n 10 procent van de meisjes te weinig geld heeft om dergelijke producten te kopen.

Wel het eerste, niet het laatste land

''Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen'', zei het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon, de indiener van het wetsvoorstel. "Schotland zal niet het laatste land zijn dat ongesteldheidsarmoede naar de geschiedenis verwijst, maar we kunnen het eerste zijn."

Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon laat via Twitter weten trots te zijn om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving.

Ook in Nederland is menstruatie-armoede een probleem. De precieze omvang is niet bekend. Plan International deed er vorig jaar onderzoek naar en schatte dat 1 op de 9 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen te weinig geld heeft voor maandverband of tampons. Een ander onderzoek van feministisch platform De Bovengrondse geeft een indicatie van de situatie onder minima, dak- en thuislozen en mensen zonder verblijfsvergunning.

Studenten
Lees ook:
Studenten strijden voor gratis menstruatiecups voor alle vrouwen

Groot deel weekbudget

Lorijn de Boer voerde laatstgenoemd onderzoek uit. ‘‘Als Nederland ook met zo'n wet zou komen, zou dat fantastisch zijn'', zegt ze tegen RTL Nieuws. ''Eén pakje tampons van een euro lijkt misschien niet veel, maar niet iedereen redt het met zo'n laag bedrag. De vrouwen die wij spraken voor ons onderzoek gaven aan gemiddeld 7,90 euro per maand te besteden aan menstruatieproducten.''

Zij maakte het taboe over menstruatie-armoede bespreekbaar:

01:49

''Voor sommigen is dat een groot deel van het weekbudget. Bijvoorbeeld als je bij de Voedselbank klant bent, dan ligt dat bedrag ongeveer rond de 50 euro per week. En als je kinderen hebt die ongesteld worden, lopen de kosten nog meer op,'' zegt De Boer.

Heftig
Lees ook:
Heftig bloedverlies tijdens de menstruatie: 'Ik kan een colafles per dag vullen'