Ga naar de inhoud
Promotie

IJsbeer Juno benoemd tot korporaal-chef in Canadese leger

IJsbeer Juno en haar certificaat. Beeld © The Toronto Zoo / Facebook

Veel hoefde ze er niet voor te doen, maar ijsbeer Juno uit de dierentuin van Toronto is benoemd tot korporaal-chef in het Canadese leger. Het dier werd geboren op de dag waarop de Canadezen overleden militairen herdenken.

IJsberen zijn de officiële mascotte van het Canadese leger. Kort na haar geboorte op 11 november van 2015 werd Juno vernoemd naar het Franse strand waarop Canadese troepen in de Tweede Wereldoorlog landden, Juno Beach.

Promotie 

Ook werd ze meteen benoemd tot soldaat. In de afgelopen jaren promoveerde ze naar korporaal en nu dus, op haar vijfde verjaardag, naar korporaal-chef. Voor de gelegenheid werd een certificaat bij haar verblijf neergezet, ogenschijnlijk tot verwarring van Juno zelf.    

Juno en haar broers, Hudson and Humphrey, zijn ambassadeurs van ijsberen over de hele wereld en staan volgens de dierentuin symbool voor de strijd tegen klimaatverandering. "We zijn vereerd met de promotie", zegt de CEO van de dierentuin in een persbericht. "Ze is een uitstekende ambassadeur voor haar soortgenoten in het wild." 

Kleine kant 

Ondanks haar benoeming is korporaal-chef Juno volgens de dierentuin nog wat aan de kleine kant, zeker in vergelijking met haar ouders. "Ze moet nog wat groeien", schrijft de Toronto Zoo op Facebook. "Maar ze zet grote stappen en krijgt steeds meer vertrouwen tussen andere ijsberen."

IJsbeer straks niet meer

02:00
De kans is groot dat onze kinderen de laatste zijn die ijsberen in het wild kunnen zien. Dat zeggen wetenschappers in Nature Climate Change, een tijdschrift over onderzoek naar de effecten van klimaatverandering.