Dieren overleden

Bijna honderd grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

25 november 2020 02:36
Een gestrande griend (archiefbeeld). Beeld © ANP

Bijna honderd grienden zijn omgekomen bij een massale stranding bij de Chatham Eilanden, een afgelegen archipel die deel uitmaakt van Nieuw-Zeeland. Volgens natuurbeschermers strandden de dieren afgelopen weekend al.

Reddingsoperaties kwamen moeizaam op gang door de ligging van de eilanden, ongeveer 800 kilometer ten zuiden van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Een ambtenaar van het departement van natuurbescherming zei dat 69 van de dolfijnachtigen al dood waren toen de reddingswerkers aankwamen. Daarna zijn nog eens 28 grienden geëuthanaseerd.

Ceremonie 

De dieren moesten worden afgemaakt "vanwege de slechte zee-omstandigheden en vrijwel de zekerheid dat er witte haaien in de buurt waren die door de stranding zouden worden aangetrokken". De lokale Maori-gemeenschap heeft een ceremonie gehouden voor de geesten van de omgekomen walvissen.

De kadavers zijn ter plekke achtergelaten om op natuurlijke wijze te ontbinden.

De Chatham Eilanden waren in 1918 ook al de plaats des onheils van de grootste massastranding ooit in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis. Toen spoelden er ongeveer duizend walvissen aan.

Oorzaak onbekend

Grienden worden maximaal ongeveer zes meter lang en zijn de meest voorkomende walvissoort in Nieuw-Zeelandse wateren. De oorzaak van massastrandingen blijft onbekend, ook al proberen wetenschappers er al decennia lang achter te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

470 walvissen gestrand voor kust Australisch eiland: al 290 overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore