Desinformatie coronavirus

YouTube legt kanaal pro-Trumpzender OAN een week plat

25 november 2020 01:57 Aangepast: 25 november 2020 09:51
Het hoofdkantoor van OAN in San Diego. Beeld © ANP

De ultraconservatieve nieuwszender One America News Network (OAN) mag een week lang geen video's op YouTube plaatsen. Dat maakte het videoplatform gisteren bekend. Het netwerk verkondigde onwaarheden over middelen tegen het coronavirus.

Ook kan OAN een week lang geen geld verdienen met de inhoud die al op het kanaal staat. De zender meldt dat er middelen zijn die Covid-19 gegarandeerd genezen, en dat is in strijd met het desinformatiebeleid van YouTube rond het coronavirus.

Pro-Trump

Het is voor het eerst dat het videoplatform, dat eigendom is van Google, ingrijpt tegen de relatief kleine zender, die pro-Trump is. OAN is een van de paar rechtse zenders die net als de president nog weigeren om de verkiezingszege van Joe Biden te erkennen.

De maatregel is een eerste waarschuwing. Bij drie waarschuwingen wordt het kanaal helemaal verwijderd. OAN moet nu aantonen dat de problemen die zijn aangekaart door YouTube zijn opgelost. Pas dan kan het weer geld verdienen aan het kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump start digitaal mediakanaal als concurrent voor Fox'

YouTube nam de maatregel eerder dit jaar tegen desinformatie over de corona-pandemie. Het platform verwijderde sinds februari al ongeveer 20.000 gevaarlijke of misleidende video's. Ook heeft YouTube sinds dit jaar het beleid om gezaghebbende kanalen en betrouwbare bronnen van informatie uit te lichten.

Ultrarechtse kanalen

Tienduizenden Trump-aanhangers hebben zich deze maand afgekeerd van de rechtse nieuwszender Fox News en zich gewend tot kleinere, ultrarechtse zenders. Het conservatieve Newsmax trok twee weken geleden voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan een miljoen kijkers.

OAN-topman Charles Herring stelt dat zijn kanaal sinds enkele weken een van de tien best bekeken kabel-tv-kanalen is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube verwijdert video's met desinformatie over coronavaccins

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore