Ga naar de inhoud
Door corona

Bevolking Madagaskar eet bedreigde diersoorten: 'Genadeklap'

Dieren in Madagaskar die door de bevolking worden opgegeten. Beeld © Zazamalala Madagaskar

Witte halfapen, maki's en verschillende soorten schildpadden: het zijn bedreigde diersoorten die op Madagaskar wonen, en nu door de lokale bevolking worden opgegeten. Reservaatbeheerder Simon Rietveld slaat alarm: "Corona is de genadeklap."

"Dramatisch", noemt de 72-jarige Rietveld de situatie op Madagaskar. Zo'n twintig jaar geleden richtte hij het reservaat Zazamalala op op het eiland. Rietveld is al tientallen jaren blind, maar kan naar eigen zeggen 'nog goed organiseren'. Hij probeert er alles aan te doen om Madagaskar te redden. De beheerder noemt het eiland zijn 'grote liefde'.

In de afgelopen jaren heeft hij de natuur in het land hard achteruit zien gaan. Volgens hem is 95 procent van de natuur de afgelopen jaren verdwenen.

Eten halen in het bos

"Ik kwam al op het eiland toen ik jong was. Ik was verbijsterd om te zien hoe snel grote stukken natuur verdwenen. Ik zei tegen mijn vrouw: laten we een stuk grond kopen en de natuur beschermen."

Vóór de coronacrisis werden de natuurreservaten beschermd door beveiligers. Maar nu die naar huis zijn gestuurd, ziet de arme bevolking kans om te jagen. "Zoals wij in Nederland naar de supermarkt of snackbar gaan, gaan zij daar naar het bos om eten te halen."

"De lokale bevolking is wanhopig en heeft geen andere keuze. In een land zonder uitkeringen en voorzieningen zijn overal bedrijven gesloten en het personeel zit zonder inkomen thuis." 

En dus gaan de mensen het bos in. "Ze hebben hun eigen manier voor het vangen van de dieren. Bijvoorbeeld door lussen te leggen in snoeren van fietsversnellingen. Die vallen leggen ze dan op de takken waar de dieren lopen."

Ook bomen gekapt

"We hebben zojuist 17 sifaka's gered voordat ze zouden worden opgegeten. Dat zijn met uitsterven bedreigde grote witte halfapen." 

Niet alleen de dieren, maar ook de bossen worden bedreigd. "De meeste mensen koken hier met hout, dus komen ze bomen kappen in de reservaten. Wij verspreiden zonnekokers in de dorpen rondom ons gebied, zodat ze daarmee hun eten op kunnen warmen."

Rietveld hoopt vooral dat er iets zal veranderen aan de situatie, 'voordat heel veel dieren net zoals de dodo eindigen'.

Rat eten? In Ivoorkust hebben ze soms geen keus

03:00
Afrika
Lees ook:
Afrika heeft corona veel beter onder controle dan Europa: dit is waarom