Gevangenisstraf en boete

Frans parlement stemt voor verbod op filmen en fotograferen van agenten

24 november 2020 19:16 Aangepast: 24 november 2020 19:19
Duizenden Fransen verzamelden zich afgelopen weekend op uitkijkpunt 'Trocadero' om te protesteren tegen het wetsvoorstel. Beeld © EPA

Een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro: dat is de straf die Fransen straks kunnen krijgen voor het publiekelijk delen van beelden van agenten. Het verbod is onderdeel van een nieuwe veiligheidswet die de politie moet beschermen, waarmee het Franse parlement vandaag instemde.

In de wet staan veranderingen die de binnenlandse veiligheid moeten bevorderen. Van de nieuwe maatregelen zorgt vooral artikel 24 nu voor onrust. Een ruime meerderheid van het parlement stemde vandaag in met het omstreden verbod. 

Strafbaar om beelden te delen

Het wordt dus strafbaar om beelden van politieoptredens openbaar te delen. Iets waar Franse agenten volgens de indieners van de wet geregeld last van ondervinden. Zo worden ze thuis opgezocht en bedreigd, iets wat de overheid met de wet hoopt te voorkomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust om Franse wet die filmen politie moet verbieden

Alleen al de aankondiging deed veel stof opwaaien. Demonstranten, waaronder gele hesjes, advocaten en journalisten, gingen in heel Frankrijk de straat op. De demonstranten zien het filmen van de politie bij publieke optredens als een belangrijk wapen in de strijd tegen politiegeweld. Ze spreken onder meer over een aantasting van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Voet bij stuk

Maar ondanks het tegengeluid hield de Franse regering voet bij stuk. Ze meent dat de wet noodzakelijk is om 'hen te beschermen die ons beschermen'. Maar als tegemoetkoming aan de critici beloofde premier Castex de wet te laten toetsen door de Grondwettelijke Raad.

De Europese Commissie in Brussel benadrukte onlangs nog dat het in crisistijden 'belangrijker dan ooit' is dat de pers niet wordt belemmerd. De commissie kan onderzoeken of de nieuwe wet indruist tegen Europese regels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore