Ga naar de inhoud
Bekenden uit Obama-tijd

Bidens regering krijgt steeds meer vorm: deze mensen koos hij tot nu toe

Een aantal namen hadden ook al een sleutelpositie toen Obama president was. Beeld © AFP

Het moment waarop president Donald Trump zijn stokje moet overdragen aan Joe Biden komt steeds dichterbij. De transitie is eindelijk begonnen en de regering van Biden krijgt al steeds meer vorm. De eerste namen die hij op sleutelposities wil hebben, zijn bekendgemaakt. Voor wie heeft hij gekozen?

De Amerikaanse overheidsdienst General Services Administration (GSA) heeft Biden in een brief groen licht gegeven om de transitie in gang te zetten. Zelfs Trump heeft toestemming gegeven. Al betekent dat niet dat hij zijn strijd opgeeft: de rechtszaken gaan door.

Anders dan Trump

Officieel start Biden pas 20 januari als president. Maar nu de transitie is begonnen, krijgt hij overheidsgeld waarmee hij zijn regering kan vormen. 

Correspondent Erik Mouthaan zegt: "Biden kondigt de namen zo snel na zijn benoeming aan omdat hij wil uitstralen dat zijn winst onomkeerbaar is. Hij wil laten zien dat hij bezig is." Een aantal van die namen botsen erg met het beleid van Trump. 

Trump
Lees ook:
Trump geeft groen licht voor machtsoverdracht, maar zegt te blijven vechten

Zo wordt Antony Blinken de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De 58-jarige diplomaat is geen onbekende voor Biden. Toen Barack Obama president was, werkte Blinken ook al voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en was hij plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur.

Blinken zet zich in voor internationale samenwerking en in het verleden ook voor de wereldwijde vluchtelingenkwestie. 

John Kerry wordt de speciale vertegenwoordiger van het Klimaat. Ook hij is geen onbekende naam: onder president Obama was Kerry minister van Buitenlandse Zaken. 

Klimaatakkoord

De klimaatcrisis is al jaren een belangrijk dossier voor de 76-jarige Kerry. In 2016 ondertekende hij het Klimaatakkoord in Parijs met zijn kleindochter op schoot. Trump stapte in zijn tijd als president uit het akkoord.

Maar met Kerry op deze sleutelpositie wordt de klimaatverandering weer op de agenda gezet. Met deze keuze lijkt Biden zijn belofte om de klimaatverandering aan te pakken na te komen.

Op Twitter schrijft Kerry: "Het werk dat we zijn begonnen met de Overeenkomst van Parijs is nog lang niet klaar. De klimaatcrisis vraagt ​​niets minder dan alle hens aan dek."

"Biden heeft heel ervaren mensen gekozen die we kennen uit de regering van Obama", zegt Mouthaan. "Hij wil uitstralen dat hij competente mensen heeft gekozen. Biden wil terug naar meer rust in de tent. In de tijd van Trump werden veel ministers weggestuurd of tegengesproken door de president."

Maar met deze keuzes neemt Biden wel veel risico, denkt Mouthaan. "Het voelt een beetje aan als de oude garde. De progressieve vleugel van de Democraten is niet blij."

Diversiteit

Opvallend is dat Biden tot nu toe kiest voor een diverse regering waarin veel vrouwen op een sleutelpositie zullen komen. "Het team van Biden heeft gezegd de helft van de posten aan vrouwen te willen geven. Het is nog maar afwachten of dat gaat uitkomen, maar ze hechten een grote waarde aan diversiteit", zegt Mouthaan.

Zo is de 51-jarige Avril Haines genomineerd als eerste vrouwelijke directeur van de Nationale Inlichtingendienst. Linda Thomas-Greenfield (68) wordt de ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN). Zij was in de tijd van Obama topambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

"Ze willen een zwarte vrouw ambassadeur van de VN maken en voor het eerst een vrouw directeur maken van de Nationale Inlichtingendienst. Dat is een heel belangrijke post. Het glazen plafond is gebroken."

Voormalig vluchteling

De Cubaan Alejandro Mayorkas (61) is de eerste Latino en immigrant die genomineerd is als minister van Binnenlandse Veiligheid. "Door een voormalig vluchteling te benoemen, geef je een duidelijk signaal af. De migratiepolitiek van Trump waarin hij vooral bezig was migranten tegen te houden, wordt nu teruggedraaid."

De namen die Biden deze week officieel bekendmaakt, zijn nominaties. Een aantal daarvan moet nog door de Senaat worden goedgekeurd. Daar hebben de Republikeinen nu de meerderheid. "Het lijkt erop dat de Republikeinen nog dwars kunnen liggen. Maar dat is nog niet helemaal zeker", zegt Mouthaan. 

Op 5 januari worden nog twee senatoren verkozen. Dan wordt definitief duidelijk wie de meerderheid heeft in de Senaat.

Dit wil Joe Biden doen als president

02:50
Erik Mouthaan legt uit welke plannen Biden wel en niet kan uitvoeren. "De Republikeinen zullen gaan dwarsliggen."