Gestolen of gewoon zoek?

Bibliotheek is boekjes Charles Darwin al 20 jaar kwijt: 'Ons hart is gebroken'

24 november 2020 14:57
Bioloog Charles Darwin. Beeld © Getty Images

De 'grootste zoektocht in de geschiedenis van de bibliotheek' heeft in Cambridge nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. De universiteitsbibliotheek in de Engelse stad is nog altijd op zoek naar twee verdwenen notitieboekjes van bioloog Charles Darwin en doet nu een publieke oproep.

Al ruim twintig jaar is de universiteitsbibliotheek de twee notitieboekjes kwijt. Na een 'uitputtende zoektocht' zijn de boekjes in ieder geval nog niet gevonden. "Ons hart is gebroken door dit verlies", schrijft de bibliotheek op Twitter.

Een van de verdwenen boekjes bevat de bekende 'Tree of Life'-schets uit 1837, waarin Darwin de opbouw van het dierenrijk en de afstamming van de mens uiteenzet. De schets maakte hij vlak na zijn onderzoeksreis met het schip de Beagle.

Gefotografeerd

De boekjes zijn voor het laatst gezien in september 2000, toen ze uit een speciale ruimte werden gehaald om gefotografeerd te worden. De bibliotheek ontdekte in januari 2001 dat het doosje waar ze in zaten niet meer op zijn plaats stond.

De jaren erna werd gedacht dat de boekjes op de verkeerde plaats zijn teruggezet.

Daarop besloot de bibliotheek over te gaan tot actie en startte 'de grootste zoektocht in de geschiedenis van de bibliotheek'. Maar nu denkt men dat ze waarschijnlijk zijn gestolen. De politie is ingeschakeld en de bibliotheek doet een oproep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evolutieleer uit Turkse schoolboeken: 'Darwin te hoog gegrepen voor scholieren'

"Iemand, ergens, kan kennis of inzicht hebben die ons kan helpen deze notitieboekjes terug te brengen naar hun juiste plaats in het hart van het culturele en wetenschappelijke erfgoed van het Verenigd Koninkrijk."

Ook blijft de bibliotheek verder zoeken in de eigen 210 kilometer lange boekencollectie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore