Wintersport

Skiën met de kerst? Italië werkt aan verbod voor heel Europa

24 november 2020 16:24 Aangepast: 24 november 2020 16:57
Skiën in de Italiaanse Dolomieten is er niet bij dit jaar Beeld © Chromorange

Italië wil dat alle skigebieden in Europa met kerst dicht blijven. Het land zegt met Frankrijk en Duitsland te werken aan gezamenlijke regels. Volgens de Nederlandse Ski Vereniging hebben Nederlandse skiliefhebbers hun keus gemaakt. "De kerstmaand is al verloren."

Italiaanse wintersportliefhebbers gaan dit jaar in ieder geval niet van de skipistes af. "We kunnen ons dat niet veroorloven," zegt premier Conte. Volgens de premier is afstand houden bij de skiliften nog maar één van de problemen.

De regering in Italië mikt op een verbod tot half januari en hoopt dat andere wintersportlanden dat voorbeeld zullen volgen. Volgens de Italiaanse krant La Republicca heeft Conte daarover ook al gesproken met de Oostenrijkse bondskanselier Kurz.

'Boekingen liggen stil'

Volgens Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging blijven de meeste Nederlandse skiliefhebbers thuis met de kerst. "De boekingen liggen zo goed als stil. Ik verwacht niets meer van de kerst dit jaar. Ik heb het gevoel dat we tot half januari al hebben afgeschreven."

Wordt dit het beeld in de skigebieden in Europa deze kerst? Wordt dit het beeld in de skigebieden in Europa deze kerst?

Snelkookpan

Het skiseizoen vorig jaar bleek een snelkookpan te zijn voor de verspreiding van het virus. In volgepakte cafés rond de pistes raakten mensen besmet en namen het virus mee naar huis. Italië werd in Europa als eerste hard getroffen.

Volgens correspondent Anouk Boone wil de Italiaanse regering een nieuwe golf besmettingen voorkomen. "We zitten hier nog midden in de tweede golf. De cijfers worden beter, maar dat is nog wel met een slag om de arm."

De schrik in Italië zit er nog altijd goed in. Boone: "De gedachte is dat er één lijn moet worden getrokken om een herhaling van eerder dit jaar te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig mensen boeken vakantie, reisbranche hoopt op volgend jaar

De vergelijking met vorig jaar maken vindt De Graaf niet terecht. "Wintersport wordt dit jaar sowieso anders. De skigebieden hebben al gezegd dat après-skiën er dit jaar niet in zit."

Last-minute boekingen

Helemaal somber is De Graaf niet. Hij hoopt dat vanaf februari weer geskied mag worden. "Het seizoen is nog niet verloren. Geld wordt er misschien niet verdiend, maar het is genoeg om te overleven."

Als een land dan op geel springt, zou er zomaar en last-minute run op skivakanties kunnen komen, verwacht De Graaf. "Er is een fanatieke groep die zal zeggen: ik rij er met mijn familie zelf naar toe, ik huur een appartement, en verder ben ik de hele dag in de buitenlucht."

Het skiseizoen loopt normaal tot de Pasen, zo tot midden april. Oostenrijk is het populairst bij de Nederlanders. Ruim 60 procent gaat daar skiën. Zo'n 8 procent van de Nederlanders reist ervoor naar Italië.

Arts eerste coronabrandhaard Europa: 'Dit nooit meer'

Italiaanse IC-arts Roberto Cosentini werkt in het ziekenhuis van Bergamo en waarschuwt opnieuw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore