Brief overheidsdienst

Trump geeft groen licht voor machtsoverdracht, maar zegt te blijven vechten

24 november 2020 00:38 Aangepast: 24 november 2020 09:31
Presidentskandidaat Joe Biden. Beeld © AFP

De machtsoverdracht van de Amerikaanse president Donald Trump aan aankomend president Joe Biden kan eindelijk echt beginnen. De overheidsdienst die gaat over het regelen van een nette overgang heeft toegegeven dat Biden gewonnen heeft. Dat betekent echter niet dat Trump zijn verlies toegeeft.

De overheidsdienst kón gewoon niet langer wachten, vertelt correspondent Erik Mouthaan.

"Het begon een beetje raar te worden, maar nu zowel Georgia als Michigan zegt dat Biden echt de winnaar is in hun staat, kan de door Trump benoemde ambtenaar niets anders dan toegeven dat Biden gewonnen heeft", legt Mouthaan uit.

CNN berichtte als eerste over de brief die de ambtenaar van de zogenoemde General Services Administration (GSA) gisteren stuurde.

Deze brief is de eerste stap in een machtsoverdracht van Trump aan Biden. De ambtenaar die de brief ondertekende, Emily Murphy, wachtte meer dan twee weken na de verkiezingsuitslag met het versturen van de brief.

Feiten

Volgens Murphy duurde het zo lang omdat 'de feiten eerst vast moeten staan'. Het komt volgens Murphy níet door druk vanuit het Witte Huis dat het zo lang duurde voordat er een machtsoverdracht in gang wordt gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook na hertelling blijft Joe Biden winnaar in Georgia

Trump schrijft in een tweet dat de strijd over de verkiezingsuitslag doorgaat en hij 'denkt te zegevieren'. Intussen heeft de president 'Emily en haar team' wel opdracht gegeven om de machtsoverdracht in gang te zetten met 'initiële protocollen'. 

"Het opmerkelijke aan de reactie van Trump is dat hij dus nog steeds niet toegeeft dat Biden gewonnen heeft, hij zegt zelfs dat zijn strijd door zal gaan", vertelt Mouthaan. "Maar die strijd is wel een stuk moeilijker geworden. De president roept al weken zonder enig bewijs te leveren dat er op grote schaal gefraudeerd zou zijn."

Verlies toegeven

Zelfs Republikeinse leiders in de staten waar hij het over heeft, zeggen inmiddels dat daar niets van waar is. "We zullen nu gaan zien of meer Republikeinen het aandurven om de president op te roepen echt zijn verlies toe te geven", zegt Mouthaan.

Bidens overgangsteam zegt dat het snel ontmoetingen in zal plannen tussen de komende president en ambtenaren over de corona-aanpak en de nationale veiligheid. Tot dusver moest Biden het vooral doen met onofficiële briefings, en had hij geen toegang tot geheime informatie. Het team noemt het besluit van de GSA 'een cruciale gebeurtenis' voor een goede en vreedzame machtsoverdracht.

Groen licht

Het groene licht van de GSA voor de machtsoverdracht is van enorm praktisch belang voor Biden. De dienst moet het team van de verkiezingswinnaar toegang geven tot essentiële dingen zoals kantoorruimte, apparatuur en geld om salarissen te kunnen betalen.

De overwinningspeeches van toekomstig president Biden en toekomstig vicepresident Harris maakten eerder deze maand grote indruk bij de aanwezige Amerikanen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore