Internationaal schandaal

Qatar achterhaalt moeder van op vliegveld achtergelaten baby

23 november 2020 17:28 Aangepast: 23 november 2020 17:28
Controle op het vliegveld van Doha. Beeld © AFP

Autoriteiten hebben achterhaald wie de moeder is van de baby die in een prullenbak werd gevonden op de internationale luchthaven van Doha. De vondst leidde tot een internationaal schandaal, omdat personeel vrouwelijke passagiers dwong tot gynaecologisch onderzoek om de moeder te achterhalen.

"Uit onderzoek is gebleken dat de moeder de pasgeboren baby in een vuilnisbak in één van de toiletten in de vertrekhal op de luchthaven gooide. Daarna stapte ze aan boord van het vliegtuig naar haar bestemming", zei een Qatarese officier van justitie vandaag.

15 jaar cel

Volgens de officier is de vrouw afkomstig uit een Aziatisch land. Hij zei dat de autoriteiten proberen de 'voortvluchtige' te arresteren en dat zij 15 jaar gevangenisstraf krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Qatar haalt vrouwen uit vliegtuig voor inwendig onderzoek na vondst baby op toilet

Hij noemde haar daarbij de 'veroordeelde', wat erop wijst dat ze mogelijk al bij verstek is berecht. Dat betekent dat de rechter een veroordeling heeft uitgesproken terwijl de vrouw niet bij de procedure aanwezig was.

De te vroeg geboren baby werd begin oktober gevonden in een toiletruimte op het vliegveld van Doha. Vervolgens werd een groep vrouwen, onder wie zeker dertien vrouwen uit Australië, op de luchthaven uit het vliegtuig gehaald.

Inwendig onderzocht

Zij werden in een ambulance bij de gate onderzocht, moesten gedwongen hun ondergoed uittrekken en werden ook inwendig onderzocht. Het was de vrouwen op dat moment niet duidelijk dat het zou gaan om een onderzoek vanwege de gevonden baby.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Excuses Qatar voor inwendige onderzoeken na vondst baby op vliegveldtoilet

Het incident kwam aan het licht via een Australische passagier die een klacht indiende bij de Australische autoriteiten. De regering van Qatar besloot het betrokken personeel te vervolgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore