Leed zelf aan ALS

Medebedenker Ice Bucket Challenge op 37-jarige leeftijd overleden

23 november 2020 04:03 Aangepast: 23 november 2020 20:26
Patrick Quinn leed al zeven jaar aan de ziekte ALS. Beeld © Getty Images

De medebedenker van de Ice Bucket Challenge, Patrick Quinn, is op 37-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse Quinn werkte mee aan de 'grootste sociale media campagne in de geschiedenis' en haalde zo meer dan 220 miljoen dollar (185 miljoen euro) op. Hij leed zelf aan ALS.

Patrick Quinn werd zeven jaar geleden gediagnosticeerd met de ziekte. Gisteren overleed hij. "Hij was op zoveel manieren een zegen voor ons allemaal", schrijven aanhangers van de activist op zijn officiële Facebookpagina.

Wereldwijde bekendheid

Quinn was niet de eerste die met het idee voor een Ice Bucket Challenge op de proppen kwam, maar zijn familieleden en hij zorgden er in 2014 wel voor dat de campagne wereldwijde bekendheid kreeg. Een van de andere inspiratiebronnen van de challenge, Pete Frates, overleed vorig jaar. Hij werd slechts 34 jaar oud.

Wat is ALS?

ALS is een afkorting voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Het is een ziekte in de zenuwcellen die de spieren aansturen. Signalen vanuit de hersenen komen niet goed aan bij de spieren, waardoor geen bewegingen meer op gang komen.

Bron: Stichting ALS Nederland

Bij de Ice Bucket Challenge gooien mensen een emmer ijskoud water over hun hoofd. Vervolgens nomineren ze anderen om hetzelfde te doen. Wie niet wilde, moest betalen aan de ALS-stichting. Het geld dat de stichting ophaalde, werd gebruikt voor onderzoek naar de ziekte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore