Uit 1859

Historische brieven geveild in Duitsland voor honderdduizenden euro's

22 november 2020 11:09
Deze brief werd voor 430.000 euro verkocht. Beeld © ANP / Arne Dedert

In Duitsland zijn eeuwenoude brieven geveild. De opbrengst? Honderdduizenden euro's. De anonieme kopers mogen de brieven uit onder meer 1859 en 1872 aan hun verzameling toevoegen.

De eerste brief die werd geveild was er een met postzegels uit 1859 van de stad Lübeck. Het startbod voor brief was 80.000 euro, liet veilinghuis Heinrich Köhler weten. De verkoopprijs werd een stuk hoger.

430.000 euro

Op de postzegels, donkerpaars met een watermerk, zijn stempels met vijf strepen te zien. Dit was een gewoonte in Duitsland en deze brief brief werd verstuurd naar de Duitse gemeente Malchin. Een anonieme bieder vond de historische brief uiteindelijk 430.000 euro waard. 

De postzegels op de brief die voor 430.000 euro werd verkocht. De postzegels op de brief die voor 430.000 euro werd verkocht.

De brief komt uit de collectie van de Duitse miljardair en zakenman Erivan Haub, bekend van supermarktketen Tengelmann Group. Samen met andere spullen uit de postzegelcollectie werd de brief gisteren geveild.

'Baden-brief'

Een ander stuk dat geveild werd gisteren was een zogeheten 'afgestempelde Baden-brief' uit 1856, met een verhaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is 's werelds duurst geveilde duif ooit: 1,6 miljoen euro

Deze brief was ooit in het bezit van koning Carol II van Roemenië. Deze man was een gepassioneerd postzegelverzamelaar. Toen hij in 1940 in ballingschap ging, nam hij zijn collectie mee. 

Zelfs toen de koning later spullen moest verkopen om te kunnen eten, zou hij er met geen haar op zijn hoofd aan gedacht hebben om deze brief te verkopen. Pas na zijn dood wisselde de brief van eigenaar. Nu heeft een anonieme bieder hem gekocht voor 320.000 euro. 

Eerste Duitse postzegels

Een ander opvallend veilingstuk: een brief aan de Duitse keizer Wilhelm I. Deze zou op op 1 januari 1872 gefrankeerd zijn met de eerste postzegels van het Duitse rijk. Deze brief bracht 40.000 euro op.

T. rex geveild: 'Er bestaan maar drie echt mooie skeletten'

Tyrannosarus rex Stan leverde miljoenen dollars op, maar de kans bestaat dat het pronkstuk in de privéverzameling van een rijke particulier verdwijnt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore