Ook hertellingen in Georgia

Opnieuw veegt rechter fraudeclaims Trump van tafel: 'Geen bewijs'

22 november 2020 08:50 Aangepast: 22 november 2020 10:21
President Donald Trump Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer een rechtszaak verloren die hij had aangespannen om de verkiezingsuitlag alsnog in zijn voordeel te laten uitvallen. Dit keer werd zijn zaak in Pennsylvania verworpen. Toch blijft verliezend president Donald Trump maar één boodschap herhalen: dat híj de terechte winnaar van de verkiezingen is.

Deze rechtszaak in Pennsylvania had als doel om de ambtenaren te weerhouden om democraat Joe Biden officieel uit te roepen als winnaar van de verkiezingen in die staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Trump als de dood is om te verliezen

Trumps advocaat Giuliani bracht bij de rechtbank in dat kiezers in sommige districten ten onrechte fouten op hun per post uitgebrachte stem mochten corrigeren. Hij wilde dat die stemmen ongeldig werden verklaard. Op die manier hoopte het campagneteam dat Trump de staat alsnog zou winnen.

Geen bewijs voor stemfraude

De rechter oordeelde dat er geen feitelijk bewijs is voor stemfraude bij de verkiezingen van 3 november. In plaats daarvan kreeg de rechtbank 'speculatieve beschuldigingen' zonder ondersteunend bewijs voorgelegd. Trumps advocaten laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Trump weigert zijn nederlaag nog altijd toe te geven. De rechtszaak is een van de tientallen die Trump en zijn Republikeinse bondgenoten hebben aangespannen in de nasleep van de verkiezingen. Ze proberen ook resultaten ongeldig te verklaren of te veranderen door middel van hertellingen.

Zo wil de president dat de stemmen in Georgia nog eens worden geteld. In die staat, die nipt door Biden werd gewonnen, zijn de ruim vijf miljoen stemmen afgelopen week met de hand herteld. Dit moest vanwege de kleine winstmarge, maar wederom werd Biden als winnaar uitgeroepen. Volgens de wet was dat geen officiële hertelling, die vraagt Trump nu dus aan.

'Totaal onverantwoordelijke opstelling'

Joe Biden, de verkozen president, noemde de opstelling van de president 'totaal onverantwoordelijk'. Het overgangsteam van de Democraat krijgt vooralsnog geen toegang tot zaken als kantoorruimte, financiering en vertrouwelijke informatie. "Het is moeilijk om te bevatten hoe deze man denkt", zei Biden.

Joe Biden zal in januari worden ingezworen. In onderstaand filmpje kun je zien wat Biden heeft gedaan voor hij de verkiezingen won:

Joe Biden is politiek al tientallen jaren actief en hield zijn aanhang al lang geleden voor dat hij president zou worden. Wat is zijn achtergrond?

Belangrijke data

8 december 2020 Staten hebben tot deze dag om een winnaar van de presidentsverkiezingen aan te wijzen. Mocht er onduidelijk zijn, dan kan tot deze datum geteld of herteld worden.

14 december 2020 De leden van het kiescollege, de 538 kiesmannen, brengen hun stem uit op de president.

6 januari 2021 Het Congres komt bijeen om de door de kiesmannen uitgebrachte stemmen te tellen en een winnaar uit te roepen. De kandidaat die de meerderheid krijgt, dus minimaal 270 stemmen, is de nieuwe president.

20 januari 2021 In principe eindigt het tijdperk-Trump om 12 uur 's middags. In de hoofdstad Washington vindt dan de inauguratie plaats en wordt Joe Biden beëdigd als nieuwe president.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore