Basis van antilichamen

Coronamedicijn dat Trump kreeg goedgekeurd in de Verenigde Staten

22 november 2020 08:14
President Donald Trump Beeld © AFP

De Amerikaanse medicijnwaakhond Food and Drug Administration (FDA) heeft versnelde goedkeuring verleend om coronapatiënten met milde en matige klachten te behandelen met een experimentele behandeling met antilichamen. Dit is hetzelfde medicijn als president Donald Trump kreeg toen hij corona had.

Het medicijn, gemaakt door firma Regeneron, is bedoeld om te voorkomen dat mensen die een hoog risico lopen, zware klachten ontwikkelen.

Natuurlijke afweer

In plaats van te wachten tot het immuunsysteem van het lichaam zelf in de aanval gaat, imiteert het medicijn de natuurlijke afweer van het lichaam, legt The Washington Post uit. Artsen hopen dat deze medicijnen ervoor zorgen dat minder patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump vanuit ziekenhuis: 'Volgens mij gaat het prima met me'

In een proef vonden de onderzoekers positieve resultaten. Er werden minder coronapatiënten opgenomen en patiënten hoefden minder snel naar de eerste hulp wanneer ze het medicijn hadden gekregen. Ook bleek uit dit onderzoek dat de hoeveelheid virusdeeltjes in het lichaam verminderde.

Ook al is het medicijn nu goedgekeurd door de FDA, het wordt nog steeds verder onderzocht. Het medicijn is niet goedgekeurd voor gebruik bij mensen die al in het ziekenhuis liggen.

300.000 patiënten behandelen

De verwachting is dat het medicijn schaars zal zijn, omdat het ingewikkeld is om te maken. Regeneron geeft aan dat er eind november waarschijnlijk genoeg is om 80.000 patiënten te behandelen, eind januari is er voldoende voor 300.000 patiënten.

Trump maakt van terugkeer uit ziekenhuis na coronabesmetting grote show

De Amerikaanse president werd met corona in het ziekenhuis opgenomen. Om zijn ontslag werd een complete show gebouwd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore