Politici geven zichzelf maaltijden

Demonstranten steken parlement Guatemala in brand, woede om zelfverrijking

22 november 2020 07:05 Aangepast: 22 november 2020 07:25
Parlementsgebouw in Guatemala in brand Beeld © AFP

Honderden mensen hebben het parlement van Guatemala in brand gestoken om te protesteren tegen de begroting voor 2021.

De demonstranten eisten het vertrek van president Alejandro Giammattei. Ze houden hem verantwoordelijk voor het goedkeuren door het parlement van de omstreden begroting die tot een flinke staatsschuld leidt. Volgens de oppositie gaat het geld uit de begroting vooral naar grote infrastructuurprojecten, en niet naar de strijd tegen armoede en ondervoeding in het land. 

"Het congres heeft meer geld uitgetrokken voor hun maaltijden en niets vrijgemaakt voor arme mensen", zegt de 25-jarige student Diego Herrera.

Kort voor de demonstratie had de vicepresident van het land, Guillermo Castillo, president Giammattei aangespoord om met hem af te treden, voor 'het welzijn van het land'. Giammattei trad in januari aan, kort voordat de coronapandemie toesloeg. Hij legde lockdownmaatregelen op ​die de toch al zwakke economie onder druk zetten.

Gebouw leeg

Terwijl de meeste demonstranten vreedzaam bijeen kwamen op het centrale plein in de hoofdstad, staken anderen het historische congresgebouw in brand. Toen de brand in het parlement uitbrak, was het gebouw leeg.

De politie kon de betogers met traangas uiteen drijven en de brandweer heeft het vuur geblust.

Het Rode Kruis van Guatemala heeft mensen behandeld die bedwelmd waren door rook, zegt een woordvoerder van de organisatie. Meerdere mensen zijn gewond geraakt na botsingen met de politie en ten minste 22 mensen zijn gearresteerd.  Een woordvoerder van een van de grootste ziekenhuizen van de hoofdstad zei dat er 14 mensen zijn behandeld voor verwondingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore