Van muzikant tot oppositieleider

Deze Afrikaanse popster is van plan Oegandese dictator van de troon te stoten

21 november 2020 16:49 Aangepast: 18 januari 2021 10:43
Muzikant Bobi Wine met zijn kenmerkende rode baret

Voorheen ging Robert Kyagulanyi, beter bekend als Bobi Wine, door het leven als muzikant. Maar nu heeft de artiest een ander doel voor ogen: het verslaan van dictator Yoweri Museveni in de verkiezingen van het Afrikaanse Oeganda.

Afgelopen woensdag werd de 38-jarige muzikant gearresteerd na een campagnebijeenkomst in het oosten van het land. Zijn campagne zou zich niet aan de coronaregels hebben gehouden. Bobi Wine werd voor het oog van duizenden aanhangers hardhandig meegenomen door de politie.

Toen het nieuws van zijn arrestatie de hoofdstad Kampala bereikte, barstte de bom. Door de hele stad gingen aanhangers van Bobi Wine de straat op om wegblokkades op te werpen. Het Oegandese leger werd ingezet en sloeg de rellen bruut neer. 37 demonstranten kwamen om het leven, het merendeel werd doodgeschoten door de ordetroepen.

Bobi Wine is op borgtocht vrij, maar moet in december voorkomen bij de rechter. De aanklacht: het houden van een illegale bijeenkomst. Het is niet de eerste keer dat Bobi Wine is opgepakt. De muzikant en oppositieleider is al langer een doorn in het oog van president Museveni.

In Oeganda is driekwart van de bevolking jonger dan 25, en die groep wil verandering. In Oeganda is driekwart van de bevolking jonger dan 25, en die groep wil verandering.

Wie is Bobi Wine?

Robert Kyagulanyi begon op jonge leeftijd aan zijn muziekcarrière. Hij nam de naam Bobi Wine aan en werd al snel populair in de Oost-Afrikaanse muziekwereld. Zijn muziek was in eerste instantie niet politiek. Maar in 2016 begon Bobi Wine zich te uiten over de stand van zaken in Oeganda. Want het land was arm, jongeren hadden weinig toekomstperspectief en de zittende president Museveni was niet van plan te vertrekken.

Bobi Wine begon het met schrijven van protestliederen en stelde zich kandidaat voor de parlementsverkiezingen. Zijn nummer 'Freedom' was een grote hit, ook wist hij de parlementszetel te bemachtigen waar hij voor streed.

Zijn populariteit groeide snel, zijn campagne slogan 'People power, our power' sloeg aan bij het veelal jonge deel van de bevolking. Driekwart van Oegandezen is onder de 25 jaar, en het zijn met name de jongeren die zich niet herkennen in de huidige machthebbers van het land. Door zijn succes kwam Bobi Wine uiteindelijk ook onder de aandacht van het zittende bewind.

In 2018 werd Bobi Wine opgepakt en beschuldigd van landverraad. Beelden van hem in de rechtbank, toen duidelijk gemarteld, gingen de hele wereld over. Na internationale druk werd Bobi Wine weer vrijgelaten. Hij vluchtte naar de VS om daar verzorgd te worden, maar keerde weer terug naar Oeganda. Daar kondigde hij aan zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van januari 2021.

Zijn campagne bleek al snel een groot succes. Overal waar Bobi Wine kwam, trok hij grote menigtes aan. Ordetroepen probeerden om zijn aanhangers weg te houden maar die bleken zelfs bereid te zijn door een rivier te zwemmen om hem te kunnen zien.

Oeganda onder president Museveni

De 76 jaar oude Yoweri Museveni kwam in 1986 aan de macht na het winnen van een bloedige burgeroorlog. Museveni wist Oeganda te stabiliseren en het land begon aan een wederopbouw. 

Maar het presidentschap van Museveni heeft ook een donkere zijde. Want president Museveni heeft de touwtjes stevig in handen en is niet bereid de macht te delen. Aankomende verkiezingen gaat hij voor een zesde termijn als president.

Onder zijn bewind zijn oppositieleden regelmatig het slachtoffer van geweld en intimidatie, corruptie is daarnaast wijdverspreid politiegeweld komt regelmatig voor. Ook is Oeganda berucht voor de manier waarop het homoseksualiteit heeft verboden. Mannen die ervan worden verdacht homo te zijn moeten een anale test ondergaan. Dat kan volgens mensenrechtenorganisaties worden beschouwd als een martelpraktijk.

President Museveni heeft sinds 1986 de touwtjes stevig in handen. President Museveni heeft sinds 1986 de touwtjes stevig in handen.

Zijn campagne wordt een dreiging

Zoals gebruikelijk krijgen oppositieleden die het durven op te nemen tegen Museveni het zwaar te verduren. Vier oppositiekandidaten hebben zich al teruggetrokken uit de race door de toenemende repressie en het geweld van het zitten regime. Maar de populariteit van Bobi Wine lijkt niet meer te stoppen. Zijn campagne begint een serieuze bedreiging te vormen voor het 34 jaar oude bewind van president Museveni.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oeganda wil doodstraf voor homoseksuelen

De inmiddels weer vrije Bobi Wine is nog net zo vastberaden als voorheen. "Je kan onze lichamen in de cel stoppen, maar onze ziel tast je niet aan", verklaarde hij toen hij de gevangenis uitliep. Met de vrijlating van Bobi Wine lijkt de rust in hoofdstad Kampala weer te zijn wedergekeerd.

De vraag is of dat ook zal blijven. Bobi Wine mag ondanks zijn arrestatie alsnog meedoen aan de aankomende verkiezingen, 14 januari volgend jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore