Supermarkt bestormd

Protesten en plunderingen na doodslaan zwarte man door twee bewakers in Brazilië

21 november 2020 09:41 Aangepast: 21 november 2020 09:43
Protest tegen de fatale mishandeling van João Alberto Silveira Freitas, in Sao Paulo. Beeld © ANP

Woede in Brazilië na de dood van een zwarte man, die door twee bewakers van een supermarkt in Porto Alegre in elkaar was geslagen. Door het hele land gingen mensen gisteren de straat op en werden supermarkten van Carrefour vernield.

De dodelijke mishandeling van João Alberto Silveira Freitas werd gefilmd. Op die beelden is te zien dat een bewaker hem net buiten de Carrefour-supermarkt tegenhield. Een collega-bewaker begon daarna op hem in te slaan, ook in zijn gezicht.

De bewakers zijn twee witte mannen. Vermoedelijk had Freitas kort voor de mishandeling een conflict met een kassamedewerker.

'Carrefour Killer!'

Tientallen demonstranten trokken vrijdag naar een Carrefour in Brasilia, de hoofdstad van het land. Ze hadden borden bij zich met leuzen als 'Black lives matter!', 'Ga niet winkelen bij Carrefour. Het kan je dood worden' en 'Carrefour Killer!'.

Soms liep het uit op vernielingen. In Sao Paulo sloegen demonstranten de ruit van een Carrefour-vestiging in, trokken producten uit de schappen en stichtten brandjes die het personeel van de winkel haastig probeerde te blussen.

Een demonstrant trekt spullen uit de schappen van een Carrefour-winkel. Een demonstrant trekt spullen uit de schappen van een Carrefour-winkel.

Aangeklaagd voor moord

De supermarktketen spreekt in een verklaring over de 'brute dood' van Freitas en beloofde het contract met het beveiligingsbedrijf te beëindigen. De mannen die het slachtoffer hebben mishandeld zitten vast en zijn aangeklaagd voor moord. Een van de mannen werkte ook bij de militaire politie. 

De fatale mishandeling in de supermarkt gebeurde op donderdag, een dag voor de nationale Dag van het Zwarte Bewustzijn (Dia da Consciencia Negra) in Brazilië. Op die dag wordt jaarlijks onder meer stilgestaan bij het slavernijverleden van het land en racisme in de samenleving. 

Brand in een Carrefour-vestiging. Brand in een Carrefour-vestiging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore